Megújultak a Pálos 70 zarándoklat útvonalai

Megszentelt élet – 2023. november 12., vasárnap | 12:51

Varázslatos környezetben, megújult útvonalakkal várta október második hétvégéjén a „Pálos 70” program a túrázni, sportolni, mozogni vágyókat. A zarándoklat új útvonalon, Csobánkáról indulva a Felvidék dűlői között vezetett három napon át Márianosztrára.

Az alábbiakban Gadácsi Péter személyes hangvételű beszámolóját szerkesztve közöljük.

A programot a hagyományos teljesítménytúra útvonalak egészítették ki, picit itt is csavarva a megszokottakon: Pilisszentlászló, Visegrád, majd Toronyalja pálos helyeinek érintésével lehetett eljutni a célba. Ezt a legnagyobb kihívást jelentő, valamivel több mint hetven kilométert majdnem rekordszámú résztvevő teljesítette.

A 2023-as év a tizenharmadik Pálos 70 program szervezésében meghozta a már korábbi években sejtett megújulást. Ennek részeként többek között új útvonalakat jelöltek ki, mert a korábbi hagyományos útvonal biztosításának egyik kulcsfontosságú pontja, a dunai átkelésnek helyet adó Basaharc-Szob között járó komp sajnos nem üzemel. Emiatt az eddigi útvonalakat és a hozzájuk kapcsolódó valamennyi infrastruktúrát át kellett alakítani. Ebben erőt adott a sokéves tapasztalat és ima, és megálmodtuk az időközben átadott Pilisi Pálos Tematikus utakat, valamint a 2023-as útvonalakat azzal, hogy 2024-ben az ezeken gyűjtött tapasztalatokat felhasználjuk, és ha szükséges, akkor majd változtatunk rajta.

Ennek tükrében a zarándoklat kiindulópontja idén Csobánka, az Élet Háza volt. A zarándokok felfedezhették a pálos örökség forráspontjait Esztergomig, érintve a megszokott pontokat (például Pilisszentlélek, Kesztölc-Klastrompuszta), majd a Duna felett a hídon átkelve erősítették a Felvidéken a magyarság összetartó erejét. Megható élmény volt látni, ahogy az emberek büszkén, vagy éppen könnyek között kísérték szemükkel a keresztalja alatt vonuló, pálos szerzetesek által vezetett csoportot.

A zarándokok testi táplálékát Pilisszentlélek és Helemba község lakói varázsolták a résztvevők elé, amelyért hálával tartozunk, és köszönjük. Szobra érve csodálatos áhítaton vett részt a csoport az ott szolgálók által adott zenés szentségimádáson, majd másnap Márianosztrán a búcsúi szentmise zárta az idei Pálos 70 zarándoklat nagyszerű három napját.

A zarándoklat mellett a megszokott túrákat, kirándulásokat is megszerveztük. A teljesítménytúrák esetében a kiindulópontok nem változtak, azonban a Dunán való átkelés ezúttal Visegrádnál volt lehetséges, így a megszokott helyett új útvonalon, más pálos emlékhelyek mellett vezetett el a túrázók útja, felfedezve Pilisszentlászló, Visegrád, Toronyalja értékeit, kincseit. A kisgyermekes családok a megszokott útvonalon, Normafa és Budaszentlőrinc között zarándokoltak több mint százan.

A túrákon közel hatszázan vettek részt, ami növekedést jelent, és a három napos zarándoklaton nagyobb, 170 fős csapat vett részt. 

A Pálos 70 idei fontos kihívása volt még hangsúlyosabban meghívni a zarándokokat, és megszólítani őket, hogy járjanak minél tudatosabban, minél elmélyültebben az úton. 

Nagyszerű és erőt ad a folytatásra is, hogy minden résztvevőtől – legyen az zarándok, futó, teljesítménytúrázó, kiránduló, sétáló –, aki velünk volt a programban, egyöntetű pozitív visszajelzést kaptunk.

Köszönet, és hála mindezzel kapcsolatban a velünk dolgozó száz önkéntes alázatos munkájáért, a szervezőtársak és a pálosok végtelen türelméért, lelkesedéséért, Magyarország Kormánya, a Dr. Szeifert Pilisszentléleki Modell Alapítvány, illetve az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Pasztorális Irodája anyagi támogatásáért.

Ezen közös öröm mellett már most szeretettel hívunk, és várunk mindenkit 2024-ben a XIV. Pálos 70-re.

Forrás és fotó: Pálosrend.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria