Pálosan szép az élet – Hajdúdorogon járt a pálos rend guruló múzeuma

Megszentelt élet – 2020. október 13., kedd | 15:31

Október 5–7. között állomásozott a városban a vándorkiállítás, amely a magyar pálos történetet elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus és ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem.

A tárlat címe – Pálosan szép az élet – egy betű eltéréssel kedves, játékos rájátszás a „párosan szép az élet” szólásra. Ahogy a szólás utal arra, hogy az embernek házasságban, párban nagyobb a lehetősége a boldogságra, és a jövőbe vetett bizalma is jobban megvan, a kiállítás koncepciója az, hogy bemutassa: pálosnak, s általában szerzetesnek, szerzetes papnak lenni nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útját jelenti. Teljes életet jelent, hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életformát.

Boldog Özséb halálának 750. évfordulójára a Magyar Pálos Rend nagyszabású emlékévvel készült, s a különleges elemnek szánt kiállítóbusz a koronavírus-járvány miatt már-már főszerephez jutott.

A görögkatolikus hitéhez leghűségesebb városba október 5-én érkezett meg a „guruló múzeum”, amelyet nagy érdeklődéssel járták be mások mellett a Szent Bazil-iskola diákjai is.

A buszban kialakították a megbékélés pontját is, amely minden látogatót hív az Istennel, az önmagunkkal és az embertársainkkal való kiengesztelődésre.

A Pálosan szép az élet vándorkiállítás idén még három helyszínen várja az érdeklődőket: október 8. és 16. között Márianosztrán, október 17-től 20-ig Iharoson, október 21. és 28. között pedig Pécsen.

Forrás: palosrend.hu, palosnoverek.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Miska Andrea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria