Pásztory Árkád bazilita szerzetes nyíregyházi nyughelye a nemzeti sírkert részévé vált

Megszentelt élet – 2021. november 20., szombat | 14:01

Pásztory Árkád bazilita szerzetes 1916-ban hunyt el, földi maradványainak 1926-ban állítottak emlékhelyet a nyíregyházi köztemetőben. Ivancsó István tavaszi kezdeményezése nyomán a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság októberben arról határozott, hogy Pásztory Árkád sírhelye „A” kategóriában (örökös védettséggel) a nemzeti sírkert részévé válik.

A nemzeti sírkertbe sorolással a magyar nemzet megbecsülését, tiszteletét és köszöntét fejezi ki a sírban nyugvó felé, egyben olyan jogszabályi kereteket biztosít, amely megakadályozza a sírhely felszámolását. Az „A” kategória örökös védettséget jelent a kripta és a benne nyugvó számára.

A bazilita szerzetes – aki ellen 1899-ben saját rendje indított vizsgálatot vagyonával, csodatételeivel és életvitelével kapcsolatosan, s végül 1902 februárjában örök időkre kizárta soraiból – élete során több ízben is összeütközésbe került egyházával, amelyet politikailag is sok szorongatás ért a 20. század első évtizedében.

Amikor azonban 1912-ben a Hajdúdorogi Egyházmegyét megalapították, Pásztory az egész vagyonát a püspökségnek ajánlotta fel. Nyíregyházára 1915-ben költözött, ahol a püspök palotájában szállt meg. A városban hunyt el 1916. február 22-én, sírja az Északi temetőben található.

Pásztory Árkád bazilita szerzetes kölönleges életútjáról bővebben ITT olvashatnak, valamit ITT és ITT.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria