Piarista ifjúsági találkozót tartottak Nyitrán

Megszentelt élet – 2019. július 11., csütörtök | 12:31

Öt országból – Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – több mint százharminc diák vett részt a szlovákiai Nyitrán július 1. és 7. között a „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyon” mottóval rendezett nemzetközi piarista ifjúsági találkozón (PYM). A főként a középiskolás korosztályt megszólító programra közel hatvan magyar fiatal érkezett a piarista iskolákból.

A hagyományokhoz híven idén is kiemelt szerepet kaptak azok a programok, melyek a piarista lelkiségre és a különböző nemzetek közötti kapcsolatok erősítésére épültek.

A találkozó második napján a szentmise főcelebránsa Mateusz Pindelski SP, a lengyel rendtartomány új provinciálisa volt, aki az előző ciklusban az Európáért felelős generálisi asszisztensi pozíciót töltötte be a rendben.

A többnyelvű szentmisék, a különleges könnyűzenével kísért szentségimádások, a kis- és nagycsoportos műhelyek, a táncos programok és csendes elmélkedések a program állandó részei voltak.

Emlékezetes esemény marad a házi röplabdakupa, a városismereti vetélkedő, a humoros elemeket és játékos feladatokat nem nélkülöző biciklis program, az Európa társvédőszentjeiként ismert, IX. században élt Szent Cirill és Szent Metód tiszteletére celebrált, több ezer főt vonzó püspöki szentmise Nyitra főterén, a trencséni zarándoklat vagy a város piarista templomában elhangzó, stílusjegyeiben eklektikus „Musica Sacra” koncert.

A tartalmában és a helyszíneket illetően is változatos programnak köszönhetően a fiataloknak lehetőségük nyílt az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésére, barátságok kialakítására és ápolására, aktív sportolásra, különféle lelkiségi és kulturális programokban való intenzív részvételre.

A magyar tartomány szervezői csapatából köszönet illeti a következőket: Bukta Ildikó (Mosonmagyaróvár), Czeglédi Zsolt SP (Szeged), Kovács András SP (Kecskemét), Molnár Lehel SP (Budapest), Molnár Zsuzsa (Mosonmagyaróvár), Péli Sándor (Vác), Szabó Dániel SP (Budapest), Tóth Gábor Norbert SP (Szeged) és Valaczka János Pál SP (Göd).

A találkozóról készült összefoglaló kisfilmet ITT, fotóalbumokat az esemény hivatalos Facebook-oldalán találnak az érdeklődők.

Forrás: Piarista Rendtartomány

Fotó: Szathmáry Melinda, PYM 2019 hivatalos Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria