Sportban megélt közösség – Szent Benedek-focikupát rendeztek Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2024. április 8., hétfő | 9:02

Magyarországi bencés iskolák mérkőztek meg egymással a Szent Benedek-focikupán március 22-én a Pannonhalmi Főapátságban, a rendalapító szent ünnepének alkalmából. A tornán, amelyen kilenc középiskolai csapat mérte össze tudását, idén a Pannonhalmi Bencés Gimnázium labdarúgói bizonyultak a legjobbnak.

A Szent Benedek-iskolák között régi hagyománya van a focitornának, de ez volt a második év, hogy a Pannonhalmi Főapátságban és az összes magyarországi bencés középiskola részvételével szervezték meg a kupát, amelyen nemcsak a főapátsági fenntartású nyolc intézmény – a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, a balatonfüredi Szent Benedek Középiskola, a budapesti Ward Mária Gimnázium, a kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Technikum, a szegedi Szent Benedek School of Business Technikum, a budapesti Szent Benedek Gimnázium és Technikum, a budaörsi Szent Benedek Technikum és Gimnázium, a szegedi Szent Benedek Többcélú Szakképző Intézmény –, hanem a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium is részt vett.

A diákok körmérkőzéseken mérték össze focitudásukat.

A legjobbnak a Pannonhalmi Bencés Gimnázium csapata bizonyult.

A képzeletbeli dobogó második fokára a Szegedi Szent Benedek School of Business Technikum, a harmadikra a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium csapata állhatott fel.

A focikupa gólkirálya Szabó Barnabás lett a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumból. A legjobb kapusnak Füzes Ákost választották, a Ward Mária Gimnáziumból, míg a legjobb játékosnak Komáromi Barnabás, a Pannonhami Bencés Gimnázium diákja bizonyult.

A futball az a sportág, amely a legtöbbeket megmozgatja, közösségteremtő ereje van. Ezért is gondoltak arra, hogy Szent Benedek ünnepéhez kapcsolódva focikupát szerveznek, amelyen

a diákok az önfeledt játékban élhetik át az összetartozás érzését, azt, hogy mindannyian ugyanannak a bencés családnak a tagjai

– mondta Hardi Titusz OSB, a Pannonhalmi Főapátság oktatási főigazgatója.

Ezt szeretnék erősíteni a tavaszi szünet után rendezendő szavalóversenyen is. A megmérettetést Szegeden tartják majd, amelyen – az előválogatókat követően – mindegyik középiskolából két-két versmondó vehet részt.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria