Szaléziak a klímavédelemért – Dél-Spanyolországban is csatlakoznak Don Bosco zöld hálózatához

Megszentelt élet – 2022. július 21., csütörtök | 14:12

Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnöknek a 28. egyetemes káptalant követő útmutatásai közül a nyolcadiknak ez a címe: „Fiatalok elkísérése a fenntartható jövő felé”. A rend elfogadta azt a célt, hogy 2032-ig minden tartományt megújuló energiával lássanak el.

A rendfőnök hangsúlyozza, hogy ez egy igazi kulturális átalakítás, nem csak múló hóbort. „Az integrált emberi ökológia iránti elkötelezettségünk a hit meggyőződéséből fakad, amelyben minden összefügg, és az őszinte törődés a saját életünkkel és a természettel való kapcsolatunkkal elválaszthatatlan a testvériségtől, az igazságosságtól és a mások iránti hűségtől” – áll a szövegben.

A dél-spanyolországi Elche városban működő szaléziak már korábban is ragaszkodtak az energiafüggetlenség és az alternatív energiák használatának stratégiájához, ami a jelenlegi körülmények között alapvető szükséglet, mind a környezetterhelés csökkentése, mind az energiatakarékosság szempontjából.

A kezdeményezésnek kettős célja van: egyrészt jelentős megtakarítást jelent az energiaszámlán, ami a geostratégiai világhelyzetet tekintve létfontosságú; másrészt összhangban van a Szalézi Társaság fenntartható fejlődési céljaival és prioritásaival, amivel ebben az évtizedben az alternatív energiákat kívánja népszerűsíteni és bevezetni a szalézi központokban világszerte.

Így az elchei szaléziak nyolcvan napkollektort, a panelgyártást és -fogyasztást figyelő fotovoltaikus  invertert (fényelektromos áramátalakítót), valamint energiamérőt szereltettek fel. Mindezt részben a Valencian Institute for Business Competitiveness (spanyolul IVACE) támogatása tette lehetővé.

Az elchei szalézi iskola is bekerült a „Don Bosco Green Alliance” hálózatba, amely egyesíti a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás elleni küzdelem mellett elkötelezett szalézi intézményeket.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria