Várszegi Asztrik diakónusokat szentelt a csornai premontreieknél

Megszentelt élet – 2018. június 7., csütörtök | 18:59

A rendalapító Szent Norbertre emlékeztek június 6-án a Csornai Premontrei Apátságban. Az ünnep keretében Várszegi Asztrik OSB emeritus pannonhalmi főapát diakónussá szentelte Godzsa T. Istvánt és Horváth B. Jánost.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Csornai Premontrei Apátság életében két szempontból is ünnepnapnak számított idén június 6-a: egyfelől Szent Norbert példás krisztusi életét ünnepelték, és azt, hogy Isten kegyelméből megalapította a premontrei rendet; másfelől Várszegi Asztrik OSB emeritus pannonhalmi főapát és püspök kézfeltételével diakónussá szentelte ezen a napon Godzsa T. István és Horváth B. János testvéreket.

Horváth B. János szombathelyi származású; Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, valamint az ELTE matematika szakán végzi tanulmányait a bencés tanulmányi ház lakójaként. A veszprémi Godzsa T. István az ausztriai Heiligenkreuzi XVI. Benedek Teológiai Főiskola hallgatója – így mindketten szerzetesi intézményben és közösségben készültek hivatásukra.

Az ünnep egyben emlékeztetés is volt a szolgálatra. Várszegi Asztrik – a felszentelt testvérekhez címzett, de mindenkire érvényes – szentbeszédében kiemelte, hogy mindig Jézus Krisztusra kell hasonlítania minden papnak és szerzetesnek, az Ő példáját kell követniük, azon kell munkálkodniuk, hogy előkészítsék számára a helyet, ahogyan az apostolok az utolsó vacsora termét – különösen azoknak a lelkében, akik megpróbáltatások között élnek.

Az emeritus főapát példaképeket állított a jelenlévők elé, olyan példaképeket, akik meg tudták valósítani ezt a komoly kihívást és feladatot: Loyolai Szent Ignác, Szent Benedek apát, Szent Bernát apát, Assisi Szent Ferenc, Szent Norbert példáját.

A nap örömét sok meghívott vendéggel megoszthatták a premontreiek; a rokonok, barátok mellett jelen volt számos paptestvér a győri, szombathelyi, veszprémi, váradi, kaposvári egyházmegyékből, valamint a pannonhalmi, tihanyi, győri, budapesti bencés közösségek vezetői és tagjai. A liturgián részt vett Fejes Rudolf Anzelm OPraem nagyváradi apát és a gödöllői premontreiek, valamint zirci, heiligenkreuzi ciszterci szerzetesek, premontrei és domonkos nővérek, szociális testvérek, szalézi és ferences testvérek.

Az ünnepnapon az apátság temploma újabb példaképet kapott örökül: Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke Brenner János-ereklyét adományozott Székely János szombathelyi megyéspüspök megbízásából a templom számára. A premontrei kanonokoknak különösen is kedves Isten szentjei között Brenner János, aki premontrei diák volt; méltán büszkék rá, és méltán állhat példaként minden premontrei szerzetes előtt.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság

Fotó: Erdős Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria