Virtuális ismerkedés a piarista renddel és Pest első gimnáziumával

Megszentelt élet – 2021. január 4., hétfő | 16:50

A Piarista Múzeum legújabb virtuális kiállítása épületbejárásra hívja az érdeklődőket. A virtuális tárlaton Pest első gimnáziuma, az ELTE-BTK volt épülete, a piarista rend pesti története, a Duna-parti piarista tömb jelene és múltja elvenedik meg.

Az időutazással egybekötött épületbejáráson 45 virtuális térben foroghatunk körbe a 360 fokos gömbpanoráma-felvételeknek köszönhetően a budapesti piarista központ és a Piarista Gimnázium körül, és magában az épületben.

Legutóbbi Facebook-bejegyzésükben így fogalmaznak: „Kedves 9–12-es pesti piarista diákok, akik jó pár hete nem járhattok már a gimnáziumba! Kedves piarista öregdiákok, akik szívesen nosztalgiáznátok! Kedves érdeklődők, felvételizők, akiknek nem volt lehetősége nyílt napon megszemlélni a budapesti Piarista Gimnáziumot! Kedves 1953 és 2000 közötti ELTE BTK-sok, Egyetemi Színpad-látogatók, akik rácsodálkoznátok az épület újjászületésére! Minden kedves érdeklődő, aki kíváncsi Pest első gimnáziumára, a piarista rend pesti történetére, a Duna-parti piarista tömb jelenére és múltjára!”

A negyvenöt virtuális térben különböző ikonokra kattintva régi képeken idéződik fel az egyes terek, illetve termek korábbi, száz évvel ezelőtti állapota, berendezése, megismerkedhetünk az épületben található műtárgyakkal, de izgalmas hanganyagokat és videókat is élvezhetünk, belehallgathatunk Sík Sándor megzenésített verseibe, megnézhetjük Öveges professzor néhány lenyűgöző kísérletét, megismerkedhetünk Kovács Mihály kibernetikai találmányaival vagy a piarista vitorlázás hőskorával – olvasható a Piarista Múzeum Facebook-oldalán.

A virtuális túra fő útvonala a zöld nyilakra kattintva járható be, de egyes terekben sárga, illetve fehér nyilakkal is találkozhatunk, amelyek fontos leágazásai a túrának, ezeket érdemes a zöld főútvonal előtt bejárni, majd a piros nyilakra kattintva visszatérni a „kereszteződésekbe”, a gimnázium auláiba.

A Piarista Múzeum vezetője, Borbás Péter egyúttal köszönetet mond a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusainak a virtuális kiállítás létrehozásában való közreműködésükért. A kültéri 360 fokos felvételek a Google Street View-ról származnak, míg az épület belső területeiről Hajba András készítette a gömbpanoráma-fotókat.

A virtuális kiállítás ide kattintva érhető el.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria