A KEK és a CCEE közös imára buzdít a teremtett világ védelmében

Nézőpont – 2019. augusztus 4., vasárnap | 16:31

Az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közös nyilatkozatot adott ki a teremtett világ emléknapja közeledtével.

Augusztus 31-én és szeptember 1-jén „Haladjunk együtt az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (COP24) megvalósítása felé” címmel rendeznek ökumenikus imanapot a teremtett világért Assisiben. Ebből az alkalomból a KEK és a CCEE elnökei közös nyilatkozatban kérik a keresztényeket és közösségeiket, hogy imádkozzanak és viseljék gondját a teremtett világnak.

A teremtett világ időszakát szeptember elseje és október negyedike között tartják világszerte a keleti és a nyugati keresztény hagyományhoz tartozó hívek. Szeptember elsejét Dimitriosz ökumenikus pátriárka 1989-ben nyilvánította a környezetért tartott imanapnak. 2015-ben Ferenc pápa a katolikus híveknek bevezette a teremtett világ védelmében szervezett imavilágnapot, amelyet szeptember elsején ünneplünk.

Christian Krieger protestáns tiszteletes, a KEK elnöke nyilatkozatában így fogalmazott: „Miközben a környezeti válság következményei egyre inkább az emberiség legkiszolgáltatottabb tagjait érintik, a keresztények arra kaptak meghívást, hogy tanúságot tegyenek szóban, tettekben és imában a teremtő Istenbe vetett hitükről. A teremtett világ időszaka a keresztény család számára – a felekezeti hovatartozáson túl – lehetőséget jelent arra, hogy együtt ünnepeljük a teremtő Istent és fejezzük ki hálánkat az élet ajándékáért. Tárjuk Isten elé sajnálkozásunkat a környezetünk és a természeti erőforrásaink elleni visszaélések miatt. Tudatosítsuk felelősségünket minden ember és a teremtett világ iránt; kötelezzük el magunkat a cselekvésre! Ahhoz, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat Istennel, el kell mélyítenünk kapcsolatunkat egymással és az egész teremtéssel.”

Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta: „A környezeti ökológia átfogó ökológiai szemléletet igényel, vagyis humán ökológiát, minden személy méltóságának és az élet tiszteletben tartását mindazzal együtt, ami ezekből következik: a fogantatástól a természetes halálig. Ezek mind részét képezik az átfogó ökológia iránti elkötelezettségnek. Ebből a szempontból minden keresztény ugyanabban a hitben és felelősségben osztozik. Ezt különösen is kifejezi az Assisiben szervezett találkozó. Természetesen minden jóakaratú emberrel együtt teszik ezt, mert az egész emberiség egyetemes felelősségének része, hogy szeretettel tekintsenek a személyekre, a népekre és a nemzetekre, és viseljék gondjukat egy egyetemes ökológiai összefüggésben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria