Dobszay Benedek és Puskás Balázs tabuk nélküli beszélgetése a gyermekvédelemről

Nézőpont – 2022. november 21., hétfő | 14:26

XVI. Benedek és Ferenc pápa szembesülve a visszaélésekkel a gyermekvédelem minden szegmensében mindent megtett és megtesz, hogy a problémát krisztusi módon orvosolja, és fáradságot nem kímélve fellép a gyermekek ellen elkövetett abúzus bármely formája ellen. A katolikus egyházfők zéró toleranciát hirdettek a kérdésben.

Nemrég jelent meg Urfi Péter, a 444.hu hírportál munkatársának a témában írott Makro kiadványa, Isten háta mögött címmel, melynek kapcsán az újságíró Dobszay Benedek ferences szerzetessel és Puskás Balázzsal, a szalézi rend gyermekvédelmi felelősével beszélgetett.

Meghallgatva az itthon az újdonság erejével, a nehéz téma ellenére is üdítően ható, tabuk nélküli beszélgetést, csak elismeréssel szólhatunk. Jó megtapasztalni, hogy a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) által elkészített Emberi Méltóság Stratégia – melynek egyik kidolgozóját, Rudan Máriát nem régen kísértük el utolsó földi útjára – nemcsak leírt szó, hanem élő valóság, mely az Egyház krisztusi arcát ragyogtatja fel az egyházi intézményekben.

A podcastban a ferences szerzetes és a szalézi gyermekvédelmi szakember arról beszélnek, hogy milyen gyermekvédelmi munka folyik az Egyházban, van-e kapcsolat a cölibátus és a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések között, mi értelme van az egyházi vizsgálatoknak és mi a felelőssége a médiának a kérdésben.

A beszélgetés IDE klikkelve hallgatható meg.

*

Urfi Péter, az Isten háta mögött szerzője a kiadvány ajánlójában köszönetet mond Rudan Mária gyermekvédelmi szakértőnek, aki még elolvasta és kijegyzetelte a kéziratot, de a megjelenést már nem élte meg.

Forrás és fotó: 444.hu

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria