Munkaalkoholista a párod? Így védheted meg a házasságotokat

Nézőpont – 2020. március 12., csütörtök | 19:55

Sok házaspárt érint és számos veszekedés hátterében áll az a tényező, hogy valamelyik fél a családi életet is feláldozza a munka oltárán.

Nem jó irányba viszi a család életét és a házasságot, ha az egyik házastárs a munkáját állítja az élete középpontjába. Nem is annyira a munkahelyen/-ken töltött órák számáról van szó, hiszen előfordulhat olyan életszakasz, amikor anyagi okok miatt szükséges több munkát vállalni, és amennyiben közös érdekért meghozott közös döntésről van szó, ez nem feltétlenül jelent problémát.

Amit például az Aleteia katolikus portál szerzője gondnak lát, az a szituáció, amikor az egyik fél számára fontosabbá válik a munka, mint a házassága és a családja – és ez nem csupán az időbeosztásban tükröződik, hanem a gondolataiban és a szívében is első helyre kerül a munka. Ilyenkor olyan távolodás indul meg a házastársak között, amelyet addig kell megállítani, amíg még egyáltalán lehetséges.

A munkaalkoholizmus (munkamánia), amikor valakinek a munkája átveszi az uralmat az élete fölött, károsan hat az ember lelki életére, családi életére, házasságára.

Néhány javaslat a probléma megelőzésére vagy megoldására az Aleteia nyomán:

1. Párbeszéd

Ha gondot jelent a kapcsolatban, hogy az egyik házastárs túlságosan előtérbe állítja a munkáját, feltétlenül időt kell szakítani rá, hogy a házaspár beszélgessen erről a kérdésről. Az, ha a másik fél magában kesereg vagy morog, nem fogja megoldani a problémát.

Őszintén és egymás iránti tisztelettel érdemes beszélgetni a kérdésről, olyan légkörben, amelyben mindkét fél meg tudja világítani az álláspontját, illetve az annak hátterében álló okokat, indítékokat, amelyek a viselkedését befolyásolják.

2. Mutasd meg a másiknak egyértelműen, mi a probléma!

Ezt nem azt jelenti, hogy írj egy hosszú listát a panaszaidról, de mindenképpen láttasd meg, értesd meg, hogy a panaszod valóságos. Sokszor úgy kerülnek emberek a munkaalkoholizmus örvényébe, hogy észre sem veszik; egyszerűen szeretik a munkájukat, és örülnek a sikernek. Azonban a munkájuk, a szakmai élet apránként mindenre igényt tart, és anélkül, hogy észrevennék, egyre kevesebb figyelmük jut a családra és a házasságra.

Segíteni kell a másiknak, hogy felnyíljon a szeme és meglássa a valóságot, és nem árt felismerni, ha az egocentrizmus is szerepet játszik az ügyben.

A tényekkel való szembesítésben segíthet a munkafüggő fél naptárja/határidőnaplója; rá lehet mutatni azokra a helyzetekre, amikor elhanyagolta a közös kötelességeket az otthonnal vagy a gyerekekkel kapcsolatban; fel lehet hívni rá a figyelmét, hogy szinte soha nincs jelen a házastársa és a gyerekek számára.

3. Egyezzetek meg olyan vezérelvekben, amelyekben egyetértetek!

Ha úgy látod, hogy a házastársad függőségbe került a munkájától, vagy hajlamos rá, hogy túlságosan magával ragadja a munka, egyezzetek meg közösen olyan egyértelmű elvekben, amelyek segítenek visszanyerni az uralmat a munka felett.

4. Fogadjátok meg, hogy nem használjátok a mobiltelefonotokat az étkezések közben!

Ez teret ad a valódi, értelmes beszélgetéseknek, melyeket nem szakít meg folyton egy telefonhívás, vagy egy üzenet érkezése. Ha a közös étkezések alkalmával mindennap valóban oda tudtok figyelni egymásra, az nagymértékben megerősíti házasságotokat.

5. Határozz meg egy konkrét időpontot, amikor mindennap végleg befejezed a munkát!

És amikor az az idő eljön, kapcsold ki a számítógépet és a telefont.

6. Ne ess ki a családod vérkeringéséből!

Amennyire csak lehetséges, tegyétek kellemessé az együtt töltött időt mindkettőtök számára. Osszátok meg egymással a családdal kapcsolatos híreket. Ne várd meg, amíg a másik rákérdez valamire, mesélj magadtól is.

7. Figyeljetek oda az apró részletekre!

Nem könnyű megvalósítani a sűrűbb időszakokban, de a nyugodt közös étkezés, a rend és a tisztaság mindkettőtöknek segíthet a töltekezésben. Amennyire csak lehet, próbáljatok együtt olyan kellemes légkört teremteni, amelyben könnyű ellazulni, és amelyben jól esik időt tölteni egymással.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria