Rómában köszönte meg a csíksomlyói látogatást a pápának Tamás József püspök

Nézőpont – 2019. szeptember 19., csütörtök | 20:27

Szeptember 18-án egy gyulafehérvári zarándokcsoport is részt vett a szerda délelőtti általános kihallgatáson. A gyulafehérvári főegyházmegyei delegációval Rómába érkezett Tamás József segédpüspökkel a Vatikáni Rádió magyar adása készített interjút.

A szeptember 18-i általános kihallgatás után Ferenc pápa a személyes köszöntések során találkozott a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyéből érkezett tizenhárom fős küldöttséggel, akik csíksomlyói látogatását köszönték meg neki. A delegáció tagja volt Tamás József segédpüspök, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő erdélyi bizottság vezetője és Oláh Zoltán teológiai tanár, a csíksomlyói pápalátogatás médiafelelőse.

Az audiencia után a delegáció tagjai a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségében számoltak be az eseményről.

Tamás József segédpüspök a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: „Nagy öröm volt számunkra az audiencia. Azokkal jöttünk köszönetet mondani a pápának, akik részt vettek a csíksomlyói látogatás előkészítésében: megköszönni azt, hogy eljött hozzánk, kisebbségiekhez Romániába.

Nem volt olyan egyszerű a Szentatyának eljönni hozzánk, mert nem szívesen engedték a katolikus magyarokhoz. Szent II. János Pál pápát Bukaresten kívül nem engedték annak idején, de most Ferenc pápa minden nehézség ellenére eljöhetett hozzánk, kisebbségiekhez. Ez nagy dolog romániai vonatkozásban.”

Nagyon sok megnyilatkozással riogatták az embereket, ezért a biztonsági szervek nagyon szigorúan vizsgáltak át mindent: ebből kiérződött a félelmük – hangzott el az interjúban. Miként az is, hogy a hegyre igyekvő embereket korán reggel nagy erőkkel ellenőrizték, de aztán belátták, hogy imádságos, nyugodt, békés szívű hívek érkeznek Csíksomlyóra, így engedték őket akadály nélkül továbbhaladni. A pápa miseruháján lévő feliratba is belekötöttek, eltüntették róla a magyar szöveget. Ez is egy jele volt annak, hogy nem szívesen vették, hogy a pápa ellátogatott a magyarokhoz. A gyulafehérvári delegáció a szeptember 18-i találkozáskor megköszönte Ferenc pápának, hogy megörvendeztette őket azzal, hogy a magyar kisebbséget is megtisztelte jelenlétével.

A gyulafehérvári segédpüspök az interjúban elmondta, hogy amit talán a somlyói látogatás alkalmával hiányoltak, most megtette a Szentatya: „Isten hozott!” – e szavakkal, anyanyelvükön köszöntötte a csoport tagjait. Amikor belelapozott a neki ajándékozott albumba, ami a csíksomlyói látogatásról szól, és meglátta a székely polgármestert a gyermekeivel, akik az ajándékokat vitték a szentmiséhez, felismerte őket, és elmondta, hogy emlékszik rájuk. A pápa kifejezte, hogy szép emlék számára az erdélyi út. Amikor az időjárási körülmények miatt autóval kellett jönnie Marosvásárhelyről Csíksomlyóra, megjegyezte: „Megcsodáltam Erdély szépségét.”

Tamás József püspök azért fohászkodott Istenhez, hogy ez a látogatás sok lelki gyümölcsöt teremjen. Így fogalmazott: „Azok, akik eljöttek a szentmisére, a médiában és máshol folyó riogatás ellenére, az időjárás dacára nem keserű szájízzel, hanem szép lelki élménnyel távoztak a pápalátogatás után, ami biztosan kihatással lesz egész életükre. Kitüntetettnek érezzük magunkat, amiért Péter utóda a történelemben először Erdély földjére lépett. Adja a Jóisten, hogy máskor is és más pápák is ellátogassanak erre a vidékre, mert szeretnénk megmaradni katolikusnak, és kisebbségiként magyarnak és székelynek is.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria