Siklósi Beatrix csatornaigazgató: A Kossuth rádió élőben közvetíti a pápalátogatás eseményeit

Nézőpont – 2023. április 20., csütörtök | 16:06

„A három nap alatt a Kossuth rádió végig élőben jelentkezik az események helyszíneiről, és minden történésről tudósít” – hangsúlyozta Siklósi Beatrix. A csatornaigazgatót Ferenc pápa apostoli látogatásának rádiós előkészületeiről és a Szentatyához kötődő személyes emlékeiről is kérdeztük.

– Nyolc nap múlva, április 28-án, pénteken várhatóan délelőtt 10 órakor landol Budapesten az a repülőgép, melynek fedélzetén Ferenc pápa Magyarországra érkezik. A Szentatyával népes sajtódelegáció utazik. Milyen emlékek jutnak eszébe?

– Mindenekelőtt az jut eszembe, hogy milyen szerencsések voltunk két évvel ezelőtt, amikor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával ott lehettünk a Budapestre érkező pápai gépen. Felejthetetlen az a különleges, szeretetteljes fogadtatás, amiben a Szentatya részesült a magyar hívek körében. Szerintem ez is befolyásolta őt abban, hogy ismét el akart jönni hozzánk.

Az Eucharisztikus Kongresszusról Ahol az Ég összeér a Földdel címmel dokumentumfilmet is készíthettem, amelyet ismét műsorára tűz a Duna Televízió április 29-én, szombaton 14.50-kor.

Most a Kossuth rádió csatornaigazgatójaként nagy izgalommal készülök a kollégáimmal együtt arra, hogy három napon át élő egyenes adásban számoljunk be a nemzeti fő adó hallgatóinak – határon innen és túl – Ferenc pápa látogatásáról.

– Az apostoli út során közelről követhette a Szentatyát Budapestre, Pozsonyba, Eperjesre, Kassára, Sasvárra és Rómába. Milyen benyomást tett Önre Ferenc pápa? Hogy látja, milyen benyomások érték őt az eucharisztikus kongresszuson, és miért tér vissza hozzánk?

– Az első pillanatban, amikor a repülőgépen közel lépett hozzánk, újságírókhoz, és mindenkivel váltott néhány kedves szót, éreztem, hogy „nyert ügyünk” lesz. Ez az út a covidjárvány utáni első lehetőség volt, hogy nagy nyilvánosság előtt találkozzon a hívekkel.

Az a sok ember ott a Hősök tere „lenyűgöző díszletében” szerintem nagyon nagy hatást gyakorolt rá.

Meg az is, hogy nem szervezett éljenzés, hanem a szeretet spontán megnyilvánulásai áradtak felé. Mindenki, aki ott volt a zárómisén, érezhette ezt. Amikor pedig Erdő Péter bíborossal és Veres András püspökkel beszélgettem a látogatás után, mindketten azt mondták, a búcsúnál már utalt a Szentatya arra, hogy szeretne visszatérni hozzánk. A repülőn tartott sajtótájékoztató hangulata, a pápa dicsérő szavai ezt még külön meg is erősítették bennünk. Szerintem nagyon sok rosszindulatú próbálkozás fulladt kudarcba azzal, hogy létrejött ez a személyes találkozás a magyarok és Ferenc pápa között.

– Ezúttal mint a Kossuth rádió csatornaigazgatója hozhatja közel a pápát a hallgatókhoz. Hogyan készültek és készülnek a hátralévő napokban a csatornánál és a rádióban a látogatásra?

– Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ismét jön a pápa Budapestre, mi azonnal elkezdtünk interjúkat készíteni a Kossuth rádió legkülönfélébb műsoraiba.

Most a finisben vasárnaptól egészen az érkezésig az előkészületekről szeretnénk a legfrissebb hírekkel szolgálni.

Így a Nagyítás című műsorunkkal kezdünk vasárnap délután. Hétfőn a Napközben aktuális és praktikus információkat oszt meg azok számára, akik szeretnének részt venni a háromnapos látogatás valamelyik programján. A hely című műsorunk a Sándor-palotabeli találkozók néhány kulisszatitkába enged majd bepillantást. A Vendég a háznál családi félóránk a pápa magánprogramjának helyszínére, a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonába kalauzolja a hallgatókat. De teszünk egy történelmi utazást is a ’90-es évekbe, amikor Szent II. János Pál két magyarországi látogatására emlékezünk vissza. Emellett érdekel minket hallgatóink véleménye is, ezért a Jó napot, Magyarország! interaktív műsorunkban csütörtökön azt a kérdést tesszük fel, hogy ki hogyan várja ezt a történelmi találkozást a Szentatyával.

– A látogatás három napja alatt hogyan és milyen műsorokkal készülnek?

– A Kossuth rádió végig élőben jelentkezik az események helyszíneiről, és minden történésről tudósít. Ahogy pedig én két évvel ezelőtt, úgy most Járai Judit kolléganőm utazik Rómától Rómáig a Szentatyával. Tőle a legfrissebb információkat szeretnénk megtudni, testközelből. A stúdióban szakértő vendégekkel beszélgetünk majd, de lesznek velünk „civilek” is.

Nemcsak a hívő embereknek szeretnénk műsort készíteni, hanem mindenkinek, aki érdeklődik a látogatás iránt, hiszen az a tény, hogy Ferenc pápa harmadik ízben tartja fontosnak, hogy a magyar közösséggel találkozzon, azt gondolom, az egész magyar nemzetet büszkeséggel töltheti el.

Remélem sikerül exkluzív interjúalanyokat is megszólaltatnunk, hiszen Ferenc pápának például meghatározó magyar kapcsolatai is voltak, vannak Argentínában. Akik tehát nem tudják nyomon követni a történéseket a televízió képernyőjén keresztül, azokat szeretettel várjuk a Kossuth rádió hullámhosszán.

– A közmédiában a Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsor az Ön kezdeményezésére indult el. 2021-ben a Szentatya is adományozott a jótékonysági célra. Hogyan látja, miben erősít bennünket a pápa a hétköznapokban a másik emberhez való viszonyulásunkban, segítő hozzáfordulásunkban?

– Valóban, a Szentatyával való kapcsolatunk korábbra nyúlik vissza. Jó néhány évvel ezelőtt, amikor a közmédia Jónak lenni jó! kampányának kedvezményezettje a Katolikus Karitász volt, már kaptunk pápai áldást tőle. Ezen felbátorodva pedig, amikor két évvel ezelőtt megkerestem, hogy csatlakozzon a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekeket segítő akciónkhoz, nagy és örömteli meglepetésemre nemcsak választ kaptam levelemre, hanem

személyes ajándék is érkezett tőle, egy csodálatos, számunkra felbecsülhetetlen eszmei értékű, Szent Józsefet a gyermek Jézussal együtt ábrázoló szobor, melynek révén jelentős összeggel is tudta támogatni a gyerekeket.

Ferenc pápa szerintem egyfelől megerősítést tud adni a hívőknek, hogy minden nehézség ellenére érdemes a katolikus-keresztény utat járni, mert egyre kaotikusabbá váló világunkban hitünk örök érvényű tanításai biztonságot, békét, támaszt adhatnak a hétköznapokban. Másfelől pedig hiszem, hogy mindig vannak olyan kereső emberek, akiket lehet, hogy éppen most egy gondolat, egy emelkedett pillanat meg tud szólítani. A lényeg: mindannyiunknak szükségünk van különleges ünnepekre, amelyek kiemelkednek a többé-kevésbé egyhangú mindennapokból, és ez a mostani látogatás ilyen alkalom lehet.

– Ön személy szerint hogyan tud részt venni a látogatás napjain, hogyan készül rá?

– Én a látogatás idejét a Kossuth rádiós stábbal együtt töltöm majd, leginkább a stúdióban és a technikai helyiségben. Nagy ajándék, mind szakmailag, mind pedig emberileg, hogy második alkalommal vehetek részt abban, hogy egy történelmi esemény minél közelebb kerüljön az emberekhez. Végtére is ez a munkánk igazi lényege.

Különösen nagy öröm, ha arra gondolok, hogy akár évtizedek múlva unokáink, dédunokáink a mi tudósításaink alapján tudják majd elképzelni, milyen fantasztikus érzés lehetett kereszténynek, magyarnak lenni 2023 áprilisában.

Fotó: Ambrus Marcsi/NEK 

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria