Soltész Miklós ünnepi köszöntője az Amoris laetitia-családév megnyitása alkalmából

Nézőpont – 2021. március 19., péntek | 21:10

Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága vezetője március 19-én a magyar Egyházban szentmisével nyitotta meg a Ferenc pápa által meghirdetett Amoris laetitia-családévet. A sine populo bemutatott szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt. Közreadjuk Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjét.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Főtisztelendő Bíboros Úr!
Főtisztelendő Püspök Úr!
Tisztelt Ünneplő Közösség!

Nagy öröm, hogy a világegyházhoz hasonlóan Magyarországon is megrendezésre kerül a Ferenc pápa által meghirdetett Amoris laetitia-családév. Mivel a járvány miatt most nem lehetséges a személyes részvétel, levelem útján szeretném köszönteni a szentmise online közösségét.

Amoris laetitia – a szeretet öröme. Ferenc pápa 2016-ban megjelent, a családokról szóló apostoli buzdításának címe kifejezi mindazt, amire a leginkább szükségünk van: szeretetre és örömre. Akik családban nőttünk fel, megtapasztalhattuk a család pótolhatatlanságát, ahol a szeretet és öröm mellett szellemi és lelki fejlődésünk, hitünk alapjait kaptuk.

Magyarország Kormánya az elmúlt 11 évben számtalan intézkedéssel segítette a családokat, a házasságra készülőket és a gyermekre vágyókat. Istennek hála, számos konkrét eredményről tudnék beszámolni. A számok és összegek helyett azonban most inkább lelki eredményeket szeretnék említeni, melyek persze számokban is kifejezhetők. Magyarországon 2010 óta több mint 80 százalékkal nőtt a házasságok száma, egyre több pár vállal gyereket. A válások száma 27 százalékkal, az abortuszok száma pedig több mint a felére csökkent. Nekünk, katolikus embereknek ezek különösen örömteli eredmények!

Ezek az örömteli változások – az értékek megőrzése és továbbadása – csak egyházaink segítségével valósulhattak meg.

Éppen ezért teljesen természetes, hogy további törekvéseinkben, küzdelmeinkben, a „szeretet örömének” munkálásában a jövőben is számítunk az egyházak lelki, hitéleti tevékenységére – mint ahogy egyházaink, egyházi közösségeink is számíthatnak ránk.

Biztosíthatom Önöket, hogy a jövőben is támogatni fogjuk az egyházak közfeladat-ellátását és lelkipásztori szolgálatát, a templomok, egyházi iskolák és közösségi házak felújítását, illetve újak építését, az egyházi táborokat és közösségi programokat. Idén jelentős előrelépés várható a katolikus óvodaprogramban, melyben országszerte 130 óvoda épül vagy újul meg kormányzati támogatással.

Számunkra természetes, hogy a családban egy apa és egy anya kapcsolatából születik a gyermek. Sajnálatosnak és károsnak tartjuk, hogy hazánkban is vannak, akik vitatják ezt. Hisszük, hogy amikor családokról beszélünk, nemzetünk és egyházunk jövőjéről beszélünk, így amikor a családokat támogatjuk, az életet és a jövőt támogatjuk.

Szívből kívánom, hogy a 2022 júniusában, a Családok X. Világtalálkozóján záruló családév magyar egyházunk családjai és közösségei számára is sok áldást, örömet és lelki megerősödést hozzon.

Isten áldja családjainkat és mindazokat, akik értük munkálkodnak a magyar egyházban és a társadalomban!

Budapest, 2021. március 19.

Üdvözlettel:
Soltész Miklós

Forrás: Miniszterelnökség

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria