Városmisszió Celldömölkön – Interjú Csermák Péter szervező atyával

Nézőpont – 2024. január 28., vasárnap | 16:02

2024 januárjában ÉlesztŐ címmel elnevezéssel városmisszió indul Celldömölkön. Mi a keresztények küldetése, hogyan erősítsük magunkban a missziós lelkületet és mit takar az ÉlesztŐ – erről beszélgetett a Szombathelyi Egyházmegye munkatársa az egyik szervezővel, Csermák Péterrel, a Schönstatt Mozgalom magyarországi közösségének első papjával.

– Mielőtt a celldömölki misszióról beszélnénk, kérem mondja el, hogyan kerültek kapcsolatba Celldömölkkel és miként evangelizálnak?

– Celldömölkkel elég egyszerű módon kerültünk kapcsolatba: szervezőink egyike celli lakos, akiben vágy született otthona lelki életének fellendítésére. Általa, valamint előző évi esztergomi apostolkodásunk során megismert Török Csaba által – aki jó barátságot ápol vele – kerültünk kapcsolatba a plébánossal, Zoltán atyával, valamint a celldömölki egyházközösséggel. Nincs fix programtervünk, próbáljuk mindig a helyi adottságok, a helyiekben élő vágyak mentén kigondolni a hét szerkezetét.

– „ÉlesztŐ” névvel januárban városmissziót indítanak Celldömölkön. Mit takar a misszió?

– Az ÉlesztŐ egy városmisszió, mely során egyetemista fiúk látogatnak el egy városba, hogy elősegítsék a lelki megújulást, megszólítsák a helyi lakosokat, gondolatokat ébresszenek és terjesszék az örömhírt. Az ÉlesztŐ a Schönstatti Fiúmozgalom szervezésében valósul meg.

– Miért látták szükségességét egy városmisszió elindításának? Más településeken is végeztek hasonlót?

Az apostoli lét keresztény életünk egyik fő alappillére.

Úgy gondoljuk, ez hitünk egyik fő állomása. Fontosnak tartjuk, hogy az Egyház megszólíthatóvá, elérhetővé váljon az emberek számára, ehhez próbálunk tereket nyitni az ÉlesztŐvel. A 2024 januárjában létrejövő celldömölki misszió a 4. lesz az ÉlesztŐk sorában a korábbi kozármislenyi, esztergomi és budapesti apostolkodásokat követve.

– Mik a program részletei?

– Különböző programokat szervezünk a helyi közösséggel karöltve, mint esti imák, szentségimádás, „Szólj be a papnak!” est, iskolai hittanórák, kirándulás, térmisszió, dicsőítő zenélések, időseknek szóló est és még sok minden más is (a részletes programterv még kialakulóban). A programok mellett pedig járjuk a várost kettesével, kopogtatunk a házakba, próbálunk beszélgetni a helyiekkel, keressük velük a kapcsolatot.

– Kiket szeretnének a misszióval megszólítani? A nem vallásos embereket vagy azokat akik vallásosak ugyan de talán nem elég elkötelezettek?

– Három iránya van az élesztésnek: élesztjük a helyi hívő közösséget, élesztjük a nem vallásos embereket, és végül élesztjük saját magunkat, hiszen mi is ugyanúgy növekszünk a mély beszélgetések, közös imádságok által. Mottónk is ez: „Veled növekszünk!”

– Keresztény hivatásunk lényege a misszió, a tanúságtétel Krisztusról. Mit gondol miért megy ez mégis nehezen?

– Sokan azt gondolják, ahhoz, hogy valaki apostoli életet éljen, komoly teológiai ismeretek és tudástár szükséges. Istennek azonban számtalan módon lehetünk eszközei! Sokszor egészen meglepő módokon tud hatni általunk Isten a világban: egy dicsőítő zenéléssel, egy segítőkész gesztussal, egy személyes tanúságtétel által, egy beszélgetéssel, melyben a másik megélheti, hogy meghallgatják, vagy szimplán egy kedves mosoly, jó kisugárzás által.

Az út, melyet Isten nekünk rendelt, egyértelműen megköveteli, hogy néha kilépjünk a komfortzónánkból. Ezt nehéz megtenni. Ha azonban sikerül, egy egészen új élet vár ránk!

– Hogyan tudjuk a bennünk lévő missziós lelkületet megerősíteni?

– Talán a legfontosabb, hogy felismerjük: Isten mindannyiunkat hív, hogy társai legyünk országának építésében! Azt kell megtalálnunk, mi miben tudunk segíteni, mi a személyes feladatunk, küldetésünk!

– A celldömölki misszióval kapcsolatban honnan tájékozódhatunk?

– A celldömölki ÉlesztŐről a celldömölki Nagyboldogasszony-plébánia Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye; celldömölki Nagyboldogasszony-plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria