A holnapot ma építjük – A pápa videoüzenetet küldött a klímaválsággal foglalkozó világkonferenciára

Ferenc pápa – 2020. október 14., szerda | 14:28

Ferenc pápa október 10-én videoüzenetet küldött a Countdown (Visszaszámlálás) elnevezésű környezetvédelmi rendezvényre, amelyet a TED-konferenciák keretében tartottak meg. A 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadások, melyeket a világ minden részéről lehet követni az interneten keresztül, azonnali megoldásokat kerestek a környezet védelmére.

A pápa hangsúlyozta, hogy mindenki hozzájárulhat a klímaválság megoldásához. Arra figyelmeztetett üzenetében, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer fenntarthatatlan. Erkölcsi kihívás áll előttünk, és gyakorlati megoldásokat kell keresnünk. Át kell gondolnunk, hogy miként termelünk és fogyasztunk, a leselejtezés kultúráját, a rövid távú elképzeléseket, a szegények kizsákmányolását, a mások iránti közönyt, az egyenlőtlenség növekedését és a káros energiaforrásoktól való függést.

Utalt Ferenc pápa a jelenlegi nehéz helyzetre, a járvány miatt kialakult krízisre és a társadalmi, környezeti válságra is. „Ez mindannyiunkat választás elé állít. El kell döntenünk, mi számít, és mi nem. Választhatjuk azt, hogy továbbra is figyelmen kívül hagyjuk a legszegényebbek szenvedését és rosszul bánunk közös otthonunkkal, a Földdel, vagy éppen ellenkezőleg, minden szinten elkötelezzük magunkat annak érdekében, hogy megváltoztassuk cselekedeteinket.” A Szentatya sürgős közös cselekvésre hívott, hogy elkerüljük a tudósok által előrejelzett közelgő katasztrófákat.

Kiemelte azt is, hogy a gazdaság nem korlátozódhat pusztán a termelésre és a szétosztásra. Szükségszerűen figyelembe kell vennie a környezetre gyakorolt hatását és az ember méltóságát. A pápa egy olyan gazdaság kialakítására tett javaslatot, amely önmagában, módszereiben és cselekvési módjában is kreatív. Az átalakulás és a cselekvés útjára hívott, amelynek az a célja, hogy a következő évtizedben olyan világot építsen, amelyben választ tudunk adni a jelenlegi nemzedékek szükségleteire, anélkül hogy veszélybe sodornánk a következő nemzedékek életlehetőségeit.

Minden hívőt, keresztényt és más vallásút, minden jóakaratú embert arra hívok, hogy induljon el ezen az úton saját hitéből, vagy ha nem vallásos, akkor saját akaratából kiindulva. Mindannyian, egyénekként és csoportok, családok, vallási közösségek, vállalkozások, szervezetek, intézmények tagjaiként jelentősen hozzájárulhatunk ehhez a folyamathoz – buzdított Ferenc pápa videoüzenetében.

Emlékeztetett Laudato si’ kezdetű enciklikájára, amely konkrét javaslatokat kínál fel.

Ezek közül az első az, hogy minden szinten mozdítsuk elő a közös otthonunk védelmére való nevelést és annak tudatosítását, hogy a környezeti problémák az emberi szükségletekhez kapcsolódnak. Fontos továbbá e nevelést morális alapokra helyezni és tudományos tényekkel alátámasztani.

A második javaslat a vízről és az élelmezésről való diskurzusra buzdít. A biztonságos ivóvízhez való hozzáférés alapvető és egyetemes emberi jog. Nem tekinthetünk el tőle, mert nélkülözhetetlen az emberek létezéséhez, és ezért minden más jog és felelősség gyakorlásának feltétele. Az élelmezés tekintetében pedig arra figyelmeztetett a pápa: a termelés és az élelmiszer-elosztás egész körforgásának alapvető célja kell hogy legyen az, hogy minden ember számára megfelelő és elegendő élelmet biztosítsanak. Azonban ehhez nem szabad pusztító mezőgazdasági technológiákat alkalmaznunk. 

A harmadik javaslat az energetikai átalakulásra vonatkozik. Szükséges a fosszilis üzemanyagok fokozatos, de késedelem nélküli helyettesítése tiszta energiaforrásokkal. Kevés időnk maradt. A tudósok szerint nagyjából harminc év van arra, hogy drasztikusan csökkentsük a gázkibocsátást és az üvegházhatást az atmoszférában. Az átállásnak gyorsnak kell lennie és hatékonynak, annak érdekében, hogy kielégítse a jelenlegi és jövőbeli energiaszükségletet; ugyanakkor figyelmet kell fordítani a szegényekre és az energiatermelési szektorban dolgozókra gyakorolt hatásaira is.

A pápa ezt követően hangsúlyozta, hogy mindennek a változásnak az elősegítéséhez a vállalatokat arra kell ösztönözni, hogy halaszthatatlanul kötelezzék el magukat közös otthonunk átfogó védelmére. Ne fektessenek be olyan cégekbe, amelyek nem elégítik ki az átfogó ökológia elvárásait, viszont értékeljék nagyra azokat a cégeket, amelyek az átalakulás ezen fázisában tevékenységük középpontjába a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság és a közjó előmozdítását helyezik.

A Földről gondoskodni kell és védelmezni azt. Nem folytathatjuk tovább, hogy kifacsarjuk, mint egy narancsot. És kijelenthetjük, hogy a Föld védelme emberi jog. Mindannyian értékes szerepet tölthetünk be, ha elindulunk ma ezen az úton. Nem holnap, ma. A holnapot ugyanis ma építjük és nem egyedül, hanem közösségben és harmóniában – üzente végül Ferenc pápa  a Countdown (Visszaszámlálás) elnevezésű környezetvédelmi rendezvény résztvevőinek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria