A pápa fogadta Alfie Evans, a súlyos beteg angol kisgyermek édesapját

Ferenc pápa – 2018. április 18., szerda | 20:42

Ferenc pápa április 18-án reggel a Szent Márta-házban fogadta az idegsejt-leépülésben szenvedő Alfie Evans édesapját, Thomast; az általános kihallgatás végén pedig újra felhívta a figyelmet a kisgyermek esetére: emlékeztetett, hogy az élet végső ura – annak kezdetétől természetes végéig – Isten.

A kis Alfie Evans neurodegeneratív, vagyis az idegsejtek leépülését eredményező ismeretlen betegségben szenved és a liverpooli gyermekkórházban ápolják. Az orvosok, úgymond a gyermek érdekében, le akarják kapcsolni őt a gépekről, amelyek életben tartják. Szülei azonban szeretnék átszállíttatni kisfiukat a római Gyermek Jézusról nevezett kórházba, amely készen áll befogadására és ellátására haláláig. Az átszállítást az orvosok és a bírók is megtagadták, így a legfelsőbb bíróság döntésére várnak az ügyben.

Ferenc pápa a szokásos szerda délelőtti általános kihallgatás végén is foglalkozott a kis Alfie esetével: „Ismét felhívom a figyelmet Vincent Lambert és a kis Alfie Evans helyzetére. Szeretném újra hangsúlyozni és határozottan megerősíteni, hogy az élet egyetlen ura annak kezdetétől természetes végéig Isten! Nekünk pedig az a kötelességünk, hogy mindent megtegyünk az élet védelmezésére. Most csendben gondolkozzunk el és imádkozzunk!”

A pápa vasárnap a Regina Coeli imádság alkalmával is beszélt Alfie-ról, s utalt a francia Vincent Lambert ügyére is, aki a reimsi kórházban fekszik és az orvosok bejelentették, hogy le akarják kapcsolni a táplálását és hidratálását működtető gépeket. Ferenc pápa mindkettőjüket a hívek imáira bízta mindazokkal együtt, akik más országokban „gyakran hosszú ideig súlyos állapotban élnek, elsődleges szükségleteiket orvosilag biztosítva. Nagyon érzékeny, fájdalmas és összetett helyzetek ezek.” A pápa azt kérte, imádkozzunk azért, hogy minden betegnek tartsák tiszteletben a méltóságát és minden beteg részesüljön állapotának megfelelő ellátásban, családtagjaik, orvosaik és más egészségügyi dolgozók harmonikus együttműködésében és segítségével, nagy tiszteletben tartva az életet.

Április 4-én a pápa Twitter-üzenetben kérte, hogy minden lehetségest kövessenek el továbbra is a kis Alfie Evans együtt érző elkísérése érdekében, és azért, hogy meghallgassák szülei mély fájdalmát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, Heart Radio

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria