Ferenc pápa részvétét fejezte ki az olaszországi árvizek áldozatainak

Ferenc pápa – 2023. május 20., szombat | 13:30

Ferenc pápa május 18-án kelt táviratában szívből jövő együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozói és az otthonaik elhagyására kényszerült emberek felé, akiket a rendkívüli, hatalmas károkat okozó, özönvízszerű esőzések sújtottak Észak-Olaszországban.

Tizennégy ember meghalt, és ezreket evakuáltak otthonaikból az észak-olaszországi Emilia Romagna régiót és a keleti tartományokat sújtó rendkívüli, heves esőzések következtében, amelyek áradást és földcsuszamlásokat okoztak. Nello Musumeci, olasz polgárvédelmi miniszter szerint egyes területeken mindössze 36 óra alatt esett le az átlagos éves csapadék fele. A Reuters nemzetközi hírügynökség szerint a folyók kiöntöttek medreikből, a víz elöntötte a városokat, és több ezer hektárnyi mezőgazdasági terület víz alá került.

Ferenc pápa részvéttáviratban fejezte ki „szívből jövő együttérzését” a rendkívüli időjárás miatt szenvedőknek. A táviratot Edgar Peña Parra érsek, a vatikáni Államtitkárság általános ügyekért felelős helyettese küldte a bolognai érseknek és az Olasz Püspöki Konferencia elnökének, Matteo Maria Zuppi bíborosnak. A Szentatya arra kérte a bíborost, hogy továbbítsa szívből jövő együttérzését a területet sújtó katasztrófa áldozatai hozzátartozói, illetve az érintettek felé.

A pápa biztosította őket, hogy buzgón imádkozik az elhunytakért, és részvétét fejezte ki családjaiknak, Isten vigaszát kérte a sebesülteknek és azoknak, akik a súlyos csapás következményeitől szenvednek. Ferenc pápa kifejezte köszönetét mindazoknak, akik a nagy nehézségek közepette azon fáradoznak, hogy segítséget nyújtsanak és enyhítsék a szenvedést, valamint az egyházmegyei közösségeknek „a szeretetközösség és a testvéri közelség megnyilvánulásáért a súlyosan próbára tett lakosság iránt”. A Szentatya végül apostoli áldását adta mindenkire különleges lelki közelsége jeleként. Egyben közvetítette Pietro Parolin vatikáni államtitkár imáit is.

Az olasz karitász a helyszínen dolgozik, hogy segélyakciókkal segítse a szenvedőket. Marco Pagniello, a karitász igazgatója csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy az Olasz Püspöki Konferencia elnökségével és a püspökökkel együttműködve azon dolgoznak, hogy naprakész képet kapjanak a helyzetről, és azonosítsák az elsődlegesen megoldásra váró kérdéseket a leginkább érintett egyházmegyékkel összhangban. A közlemény szerint az egyházmegyei karitászigazgatók a leginkább sújtott területeken, Cesenában, Forlìban, Faenzában és Imolában még mindig kaotikus helyzetről számolnak be; a víz elvezetésére és a sár által elöntött házak takarítására van szükség. A regionális küldött, Mario Galasso arra figyelmeztetett, hogy számos egyházmegyei épületet, például boltokat és szegénykonyhákat is sújtott az árvíz. „Ennek ellenére a különböző egyházmegyei és plébániai karitászok már aktívak a családok befogadásában és a legsürgősebb szükségletek, például ivóvíz, takaró biztosításában az elkövetkező napokban” – hangsúlyozta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria