A pápa a sport amatőr jellegének fontosságára hívta fel a Celtic FC skót futballcsapat figyelmét

Ferenc pápa – 2023. december 1., péntek | 11:56

November 29-én, a szerdai általános kihallgatás előtt a Szentatya röviden köszöntötte a skót klubcsapatot, melynek játékosai kedden Rómában az UEFA Bajnokok Ligáján 0:2-re alulmaradtak a házigazda SS Lazio csapatával szemben. Beszédében a pápa arra hívta fel a sportolók figyelmét, hogy fontos a győzelem, de még fontosabb a csapatjáték; ne engedjenek a pénz vezérelte sport csábításainak.

Gyógyírt jelentett a római Olimpiai Stadionban játszott vesztes mérkőzés fájdalmára a pápai audiencia, amelyen a Celtic Glasgow játékosai és vezetői találkozhattak Ferenc pápával, közvetlenül a szerdai általános kihallgatás előtt.

Ferenc pápa a napok óta tartó betegsége miatt csak pár szóval köszöntötte a skót sportklub tagjait; röviden, hogy kerülje a terhelést.

Nem számít, hogy nyerünk, vagy veszítünk. Nem számít. Mindenki azért küzd, hogy nyerjen, de nem a győzelem a cél, az vereség is lehet. A győzelem az együttes játék folyamata, a csapatjáték – hangzott el a Szentatya olaszul mondott kötetlen beszédében. – A lényeg, hogy megtartsuk az amatőr szellemet, hogy a sport sport maradjon, és ne pénzcsináló gépezet legyen – hangsúlyozta a pápa. Leírt beszédét angol nyelven egy munkatársa olvasta fel.

Megnőtt az úgynevezett „nagy sport” pénzügyi befolyása, és olykor fennáll a veszélye annak, hogy a labdarúgást csak anyagi érdekek vezérlik – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Ezzel szemben a Celtic Glasgow csapata génjeiben hordozza a szolidaritás fontosságát.

A Celtic Futball Clubot 1887-ben alapították azzal a kifejezett céllal, hogy enyhítsék a szegénységet az ír bevándorlók körében, Glasgow külvárosában. Ez valóban karitatív kezdeményezés volt, szegényebb testvéreink javára – emelte ki a kezdetek kapcsán a pápa. – Ez méltóságot ad a sportnak, főként pedig olyan emberséggel ruházza fel, amit egy sportolónak nem szabad szem elől tévesztenie, annál is inkább, mert a reflektorfényben nagy hatást tud gyakorolni másokra.

Mutassatok jó példát, különösen a fiataloknak! – buzdította a játékosokat a Szentatya. – A magas szint elérése, melyre hivatottak vagytok, nemcsak a sportteljesítményekre vagy a kiváló képességekre vonatkozik, hanem a jellem szilárdságára is. A férfiaknak és nőknek nemcsak jó focistát kell látniuk bennetek, hanem olyan embereket, akik képesek a gyengédségre; jószívű férfiakat, akik képesek bölcsen kezelni azt a sok előnyt, amelyet szerencsés társadalmi helyzeteteknek köszönhettek – mondta a skót labdarúgóknak Ferenc pápa, arra buzdítva őket, hogy továbbra is mutassák meg, mitől lesz a labdarúgás valóban jó és nemes sport.

A Szentatya végül Isten áldását kérte a játékosokra és családjukra, jó hazautat kívánt nekik Skóciába, és arra kérte őket, hogy imádkozzanak érte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria