Ahova az Egyház megérkezik, ott már vár rá a Szentlélek – Hat éve jelent meg az Evangelii gaudium

Ferenc pápa – 2019. december 1., vasárnap | 15:42

Ferenc pápa Az evangélium öröme (Evangelii gaudium) kezdetű apostoli buzdítása 2013. november 24-én jelent meg. Az évfordulóhoz kapcsolódva a Népek Evangelizációjának Kongregációja november 28. és 30. között nemzetközi konferenciát szervezett a „kilépő Egyházról”. Ferenc pápa november 30-án fogadta a tanácskozás résztvevőit.

Az audienciát az Áldások termében tartották, aminek helyreállítási munkálatai most fékeződtek be, így ismét a pápai fogadások helyszíne lehet.

Ferenc pápa a konferencia tagjaihoz intézet beszédében leszögezte: az evangélium öröme a Jézus Krisztussal való találkozásból ered. Ha megengedjük az Istennek, hogy túl vigyen minket saját magunkon, akkor az életünk megváltozik, és elérjük saját legigazibb valónkat.

A pápa Mária Magdolna példáját vette elő, aki az apostolok apostolaként, miután találkozott a Feltámadottal, elsőként kezdi el az evangelizálást. Jézus sírjánál örömmé változik a fájdalma, reménnyé a magánya, miután megtalálta Jézusban azt a szeretetet, mely soha nem csal meg. Ezért tapasztalata mindnyájunkra érvényes: végtelen szomorúságunkat csak Isten végtelen szeretete gyógyíthatja meg.

Ferenc pápa korunk helyzetét Mária Magdolnáéhoz hasonlította és megállapította, ma is él a vágy Isten végtelen és igazi szeretete után. Angyalok, azaz közvetítők is kellenek, aki arra biztatnak, ne féljünk. Az evangelizálók valójában hús-vér angyalok, mert örömhírt hoznak és azt is jelzik, hogy ne „valamit” keressünk, hanem „valakit”, hiszen a dolgok önmagukban nem elegendőek az élethez. Nyugtalanságainkkal szemben elégtelenek az előírások és szabályok, szükség van arra, hogy együtt járjunk – hangsúlyozta a pápa.

Az igazi hithirdető nem fél attól, hogy hibát követ el, mert az hozzátartozik az élethez. És Isten kegyelme szívesen mutatkozik meg az ember erőtlenségében, mert Isten képes minden körülmények között megnyilvánulni, még emberi tévedéseink közepette is. Emiatt az Egyház evangelizálása legyen egyszerű és szabad, mint ahogy Mária Magdolna értesítette az apostolokat: „Láttam az Urat”. A valóban egyszerű és szabad Egyház nem tér vissza a a megszokásokhoz és az érdekekhez, hanem kilépő lesz. A pápa hozzátette: „Jézus igazi Egyházának deficitben, mindig hiányban kell lennie”. Végül megállapította, hogy az Egyház nem fecseghet, és jóllehet hordozhat fájdalmat, de nem lehet szomorú, mert az nem keresztény erény. Szegénységében leveti magáról önmagát, és csodálkozó meglepetéssel látja, hogy ahová megérkezik, ott már vár rá a Szentlélek, mert ő mindig megelőzi.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria