Az egység építői leszünk – Kocsis Fülöp köszöntője Ferenc pápa és a görögkatolikusok találkozóján

Hazai – 2023. április 29., szombat | 16:21

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának második napján, április 29-én, szombaton délelőtt Budapesten, a Rózsák terén ellátogatott az Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomba. A Szentatyát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita köszöntötte; beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Mindnyájunk által szeretett Ferenc pápa!

Szent II. János Pál pápától tanultuk azt a fontos igazságot, hogy Krisztus Egyháza két tüdővel lélegzik, Kelet és Nyugat lelke együttesen élteti a Titokzatos Testet. Ez a költői és teológiai kép itt, ezen a téren, különösen is érvényesül.

Egymás mellett áll két templom, egymás mellett él két közösség, a római és a görögkatolikus. A plébánia és a parókia összeér, közösségi életünk összeforr.

Ezt a templomot a római katolikus testvérektől kaptuk jó 120 évvel ezelőtt.

Nekünk, görögkatolikusoknak különösen is fontos a Katolikus Egyházhoz tartozásunk. Születésünktől, az első unióktól fogva sokat kellett szenvednünk ezért a kettős hovatartozásért.

Vértanúink nemcsak keresztény hitükért, hanem kifejezetten a Katolikus Egyházhoz tartozásukért haltak meg,

hiszen ha vállalják a kommunista erőszak diktátumát, ha visszatérnek az ortodox hitre, megmenthették volna az életüket. De inkább meghaltak, semhogy a Katolikus Egyházat megtagadják.

Ezért senki nem vonhatja kétségbe, hogy

miközben igyekszünk hűséggel ragaszkodni keleti gyökereinkhez, ezzel nem különállni akarunk, hanem hidat képezni a két testvér Egyház között, hiszen mi valamilyen módon mindkettőhöz odatartozunk.

Ezzel a mai látogatással, hogy a legfőbb egyházfő betért szerény keleti hajlékunkba, óriási megerősítést kaptunk, hogy a Katolikus Egyháznak mi is egyenértékű tagjai vagyunk. Ígéretet teszünk arra, hogy miközben Krisztust keressük és hirdetjük, egyházi létünkben az egység hordozói és építői leszünk. Ezt mindenekelőtt buzgó imádságunkkal szeretnénk munkálni, ezt tartjuk legfőbb kötelességünknek és lehetőségünknek. Ezzel tudjuk éltetni a Titokzatos Testet.

Kérjük, Szentatya, fogadja el tőlünk ezt az egyszerű, jelképes ajándékot, a keleti egyház rózsafüzérét, a csotkit, amelyet görögkatolikus fiatalok kötöttek erre az alkalomra, s amelyet a gyermekek adnak át. Mindnyájunk üzenetét kifejezve ezzel, hogy gyermeki hittel fogjuk szeretni Krisztus Urunkat, az ő Egyházát és földi helytartóját, Ferenc pápánkat.

Fotó: Csapó József, Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria