Ferenc pápa: „Fáj a szívem, amikor papok fegyvereket áldanak meg”

Ferenc pápa – 2021. május 26., szerda | 13:56

Ferenc pápa május 20-án, csütörtökön délután felkereste a Scholas Occurrentes római székhelyét, hogy megáldja a pápai alapítvány új kezdeményezéseit.

A Scholas Occurrentes egy pápai jogú nemzetközi szervezet, amelyet Ferenc pápa alapított. Arra törekszik, hogy előmozdítsa a találkozás kultúráját, egybegyűjtse a fiatalokat, és értelemmel teli oktatást biztosítson számukra. A hálózat jelen van a világ 190 országában, és több mint egymillió gyermeket ér el.

Ferenc pápa a fiatalokkal, az oktatókkal és meghívott vendégekkel találkozott, hogy bejelentse az új Scholas Occurrentes-intézmények elindítását Washingtonban (USA), Spanyolországban (Valenciában), az argentínai Chacóban; és Sydney-ben, Ausztráliában.

A Scholas elnöke elmondta, hogy ezek a fiatalok „keményen dolgoztak a járvány idején”. Mit jelent a kemény munka? – kérdezte a Szentatya. „Nem tudtunk fizikai értelemben kilépni, de elménkben kiléptünk a világba” – mondta az egyik fiú. A pápa így válaszolt:

Ez a legfontosabb! Kilépni! Mert ha önmagadban maradsz, akkor megromlasz. Mint a víz, ami akkor tiszta, amikor folyik, és amikor megáll, akkor poshadni kezd.”

Ezután a pápát az argentin first lady, Fabiola Yáñez köszöntötte, aki részt vesz a Scholas munkájában, majd Roberto Speranza olasz egészségügyi és Patrizio Bianchi olasz oktatási miniszter üdvözölte.

„Hogyan változtathatják meg a fiatalok a politikát?” – kérdezte egy fiatal, amire Ferenc pápa azt válaszolta, van egy teszt annak megállapítására, hogy a politika „a szeretet legmagasabb és legnagyobb formájaként” teljesíti-e küldetését, és hogy ellenőrizzük „egy nemzet tiszteletre méltó voltát”, ez pedig a háború.

Amikor arról beszélnek nekem, hogy milyen a politika a világban, akkor azt mondom: nézzük meg, hol vannak háborúk – ott van a politika veresége. Az a politikai forma, amely nem képes párbeszédre a háború elkerülése érdekében, vereséget szenvedett és meghalt”

– nyomatékosította Ferenc pápa.

Majd így folytatta: „A politika tesztje a háború; számomra

a nemzet becsületének tesztje a következő: Gyárt fegyvereket? Háborúkat gerjeszt? Úgy szerzi a gazdagságát, hogy fegyvereket ad el, hogy mások egymást ölhessék? Ezáltal láthatjuk meg, hogy egy nemzet erkölcsileg egészséges-e”

– hangsúlyozta a pápa.

„Őszintén mondom, nekem is fáj a szívem, amikor látom, hogy papok fegyvereket áldanak meg. A halál eszközei nem áldottak” – mutatott rá. „A szeretet politikai, vagyis mindenki számára társadalmi jellegű. És amikor a szeretetnek ez az egyetemessége hiányzik, akkor a politika kudarcot vall, megbetegszik vagy rossz állapotba kerül.” Végül  párbeszédre szólított fel, mert a különböző vélemények kulcsfontosságúak a politikában, amelynek mindig az „egységre és a harmóniára” kell törekednie.

A találkozón részt vevők ezt követően jelképesen kutat vájtak egy földdel megtöltött virágvázába, amelyet elhelyeztek az osztályteremben az újjászületés, az újrakezdés és a „kockáztatás” szimbólumaként. Ferenc pápa, mielőtt áldását adta a jelenlevőkre, hangsúlyozta még a kockázatvállalás fontosságát: „A Scholas Occurrentes kezdeményezést nem lehet megérteni e kockázatvállaló hozzáállás nélkül”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria