Ferenc pápa az új szentszéki nagykövetekhez: Ne feledjétek a világ más részein zajló háborúkat sem!

Ferenc pápa – 2022. május 23., hétfő | 10:22

A Szentatya május 19-én délelőtt fogadta a Vatikánban Pakisztán, az Egyesült Arab Emírségek, Burundi és Katar új szentszéki nagyköveteit. „A pandémia után fellélegezni vágyó emberiségre az ukrajnai háború újabb csapást mért. Egy családhoz tartozunk, erkölcsi kötelességünk egymást segíteni” – hangsúlyozta a pápa.

Január elején a hagyományos évkezdő találkozójukon a pápa a szentszéki diplomatáknak mondott beszédében a világjárványt követő lassú javulás képét vázolta föl, ez a vágy azonban az ukrajnai háború kitörésével hamar szertefoszlott. „Ahelyett, hogy visszatértünk volna a normális élethez, bekövetkezett az, amit el sem tudtunk képzelni. Két világháború, egy atomfenyegetéssel terhelt hidegháborús korszak után ismét fegyverek dörögnek Európában. Amikor a háború nem a múlt része, hanem a mindennapjainkhoz tartozik…”

Ez a tragédia ugyanakkor megmozgatta az emberiség lelkiismeretét, a szenvedés és halál szörnyű képeit látva sokan összefogtak, a szolidaritás és a testvériség jegyében humanitárius segítséget nyújtottak a bajban, befogadták a konfliktus elől menekülőket, nem törődve a kiadásokkal. Sok család megnyitotta otthonát ismeretlenek előtt, ez dicséretes. A pápa azonban figyelmeztetett: nem szabad elfeledkezni a világ más részein zajló háborúkról sem, amelyek nem kapnak akkora médiafigyelmet.

Ugyanahhoz az emberi családhoz tartozunk, ezért a segítség nem korlátozódhat egy földrajzi területre vagy személyes érdeklődésre,

legyen szó háborúról, klímaváltozásról, szegénységről, éhezésről, méltó munkáról vagy oktatásról.

A Szentszék számos csatornán keresztül folytatja munkáját a békés megoldások érdekében, valamint azért, hogy a társadalmi problémák okozta szenvedést enyhítsék. Ehhez a nemzetközi közösség részéről egységes válaszra van szükség. A diplomaták feladata éppen az, hogy a találkozás kultúráját építsék a párbeszéden keresztül, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést, a nemzetközi jog tiszteletben tartásával – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria