Ferenc pápa a csütörtök reggeli szentmisén: Testvérekként kérjük Istent, hogy állítsa meg a járványt

Ferenc pápa – 2020. május 14., csütörtök | 15:55

Május 14-én, csütörtökön a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén a pápa emlékeztetett, hogy ma tartjuk az Emberi Testvériség Bizottsága által meghirdetett imanapot. Kérjük az Úrtól a koronavírus-világjárvány megszűnését! – buzdított a pápa.

Május 14-én, amikor a világegyház Szent Mátyás apostol liturgikus emléknapját ünnepli, Ferenc pápa így imádkozott a szentmise elején: „Az Emberi Testvériség Bizottsága mára ima- és böjtnapot hirdetett, hogy így kérjünk Istentől irgalmasságot és kegyelmet a világjárvány e tragikus idején. Mindannyian testvérek vagyunk. Assisi Szent Ferenc mondta: »Mind testvérek.« Ezért ma minden vallás hívei együtt imádkozunk és bűnbánatot tartunk, hogy kérjük a járványból való gyógyulás kegyelmét.”

Homíliájában a pápa a Jónás könyvéből vett olvasmányhoz (Jón 3,1–10) fűzte gondolatait. A próféta megtérésre szólítja Ninive lakosságát, hogy ne pusztuljon el a város. Ninive megtért, a város megmenekült a járványtól, ami talán erkölcsi járvány volt – fogalmazott a pápa. Ma pedig mindannyian, minden vallási hagyomány képviselői együtt imádkozunk. Ima-, böjt- és bűnbánati napot tartunk, amit az Emberi Testvériség Bizottsága hirdetett meg. Mindenki imádkozik, a közösségek, a szerzetesek egyaránt.

Imádkozunk Istenhez, testvérként egyesülve most, amikor egyesít minket a fájdalom és a tragédia.

Nem számítottunk erre a világjárványra, váratlanul jött. Sok ember meghal. Sokan magányosan halnak meg, és úgy, hogy nincs mit tenni. Talán azt gondolhatjuk: „Engem nem érint, hála Istennek, én megmenekültem.” De gondolj másokra! Gondolj a tragédiára és azokra a következményekre, amelyeket a gazdaság, az oktatás terén okoz majd mindez. Ezért ma mindannyian, testvérek, bármilyen valláshoz tartozzunk is, imádkozzunk Istenhez! – kérte Ferenc pápa.

Talán valaki azt mondja majd: „De hiszen ez vallási relativizmus, nem lehetséges.” De hogy ne lehetne imádkozni mindenki Atyjához?

Mindenki úgy imádkozik, ahogy tud, saját kultúrájának megfelelően. Nem egymás ellen imádkozunk, egyik vallás a másik ellenében, nem! Mind egyek vagyunk mint emberi lények, testvérek az Istenhez szóló imában, amit saját kultúránk, hagyományunk, hitvallásunk szerint végzünk, és ez fontos.

Testvérekként böjtölve kérjük Istent, hogy bocsássa meg bűneinket, legyen irgalmas hozzánk, bocsásson meg nekünk, és állítsa meg ezt a világjárványt. Ma a testvériség napja van, tekintsünk az egyetlen Atyára ezen az imanapon!

Ez a világjárvány özönvízként zúdult le ránk – folytatta Ferenc pápa. Most kezdünk felébredni kicsit. De sok más járvány pusztít a világon, ami emberéleteket követel, és mi észre sem vesszük, félrefordítjuk a fejünket. Nem veszünk tudomást azokról a tragédiákról, amelyek jelenleg zajlanak a világban. A pápa ekkor statisztikai adatokat idézett, nem a koronavírus számait: az elmúlt négy hónapban 3 millió 7 százezer ember halt éhen. Az éhezés világjárványa pusztít.

A mai imában kérjük az Urat, hogy állítsa meg ezt a pandémiát, de gondoljunk a többi világjárványra is. Nagyon sok van! A háborúk, az éhezés járványa, az oktatás nélkül maradó gyerekek tragédiája.

Ma az Emberi Testvériség Bizottsága bátran arra hív, hogy együtt imádkozzunk, mindenki a maga hagyománya szerint, tartsunk bűnbánatot, böjtöljünk, és végezzünk szeretetszolgálatot, segítsünk másokat. Ez fontos – hangsúlyozta a pápa.

Jónás könyvében azt hallottuk, hogy az Úr, amikor meglátta, hogyan reagált a nép – megtért – megállt, és nem tette meg, amit akart. „Amikor Isten látta, hogy letérnek gonosz útjaikról, megbánta a rosszat, amivel fenyegette őket, és nem tette meg.” A Szentatya így fohászkodott: Isten állítsa meg ezt a tragédiát, ezt a világjárványt! Könyörüljön rajtunk, és állítsa meg a többi súlyos pandémiát: az éhezés, a háborúk, az oktatás hiányának járványait! És kérjük ezt mindannyian együtt, mint egymás testvérei. Isten áldjon meg mindenkit, és könyörüljön rajtunk!

A pápa a szentmisében a híveket lelki áldozásra buzdította, majd a liturgiát szentségimádással és eucharisztikus áldással zárta.

A szentmise végén megköszönte Tommaso Pallottino hangtechnikus szolgálatát, aki a reggeli élő miseközvetítéseken biztosította a hangot, és ma volt az utolsó munkanapja, mivel nyugdíjba megy.

Mielőtt elhagyta volna a Szentlélekről nevezett kápolnát, Ferenc pápa elimádkozta a húsvéti idő Mária-antifónáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria