A pápa fogadta a Ratzinger-díj nyerteseit: XVI. Benedek tanítása élő és értékes örökség

Ferenc pápa – 2017. november 18., szombat | 19:59

A Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány által 2011-ben létrehozott Ratzinger-díjat idén Theodor Dieter protestáns teológus, Karl-Heinz Menke katolikus pap és Arvo Pärt zeneszerző vehették át. A november 18-án tartott vatikáni díjátadó ünnepségen Ferenc pápa mondott beszédet.

A Szentatya a díjak átadásakor kifejezte, gondolatban szeretettel fordult XVI. Benedek felé. „Imái és diszkrét, ösztönző jelenléte elkísérnek bennünket a közös úton; műve és tanítása továbbra is élő és értékes örökség az Egyház és a pápa szolgálata számára” – fogalmazott a pápa. Majd buzdította az alapítványt, hogy folytassa elkötelezett tevékenységét, tanulmányozza és mélyítse el ezt az örökséget, ugyanakkor tekintsen előre.

Joseph Ratzinger továbbra is mestere és baráti beszélgetőtársa mindenkinek, aki az értelem ajándékát felhasználva válaszol az igazságot kereső emberi hivatásra. Krisztus igazsága nem a szólisták számára készült mű, hanem szimfónia: szelíd együttműködést és harmonikus megosztást igényel. Keresése, tanulmányozása, a róla folytatott elmélkedés és gyakorlatba ültetése a szeretetben az egymással való teljes egység felé vonz bennünket. Így az igazság az egyre szorosabb szeretetkapcsolatok élő forrásává válik – mondta Ferenc pápa.

Majd kiemelte, örömmel fogadta az elképzelést, hogy kiterjesszék a díj távlatait, bevonva a művészetet is a teológia és a tudományok mellett. A horizont e kiterjesztése teljesen megfelel XVI. Benedek szemléletének, aki gyakran beszélt megérintően a szépségről mint a kiemelt útról ahhoz, hogy megnyíljunk a transzcendens felé és találkozzunk Istennel.

Különösen is csodáltuk zenei érzékenységét, és azt, hogy személyesen is felhasználta e művészetet mint a nyugalomhoz és a lélek felemelkedéséhez vezető utat – idézte fel a Szentatya, aki emlékeztetett, immár hetedik alkalommal osztották ki a Ratzinger-díjat; a vatikáni alapítvány célja, hogy előmozdítsa a hit és az Isten felé irányuló lélek által áthatott teológiai kutatást és kulturális elkötelezettséget.

Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány elnöke beszédében emlékeztetett, hogy intenzív évet zárnak, mert 2017-ben ünnepelte 90. születésnapját XVI. Benedek. Ez sokak figyelmét az emeritus pápa felé irányította, kivirágoztatva az alapítvány tevékenységét, amely rávetette a fényt Joseph Ratzinger kulturális és spirituális örökségére.

XVI. Benedek november 17-én délelőtt vatikáni otthonában, a Mater Ecclesiae-kolostorban fogadta az alapítvány képviselőit és a díjazottakat, akiknek lehetőségük nyílt arra, hogy beszélgessenek az emeritus pápával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria