Ferenc pápa fogadta Zelenszkij ukrán elnököt a Vatikánban

Ferenc pápa – 2023. május 13., szombat | 18:48

Ferenc pápa május 13-án délután magánaudiencián fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki látogatást tett Rómában és találkozott Giorgia Meloni miniszterelnökkel, Sergio Mattarella államfővel, valamint Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkárával is.

Volodimir Zelenszkij autója szombaton 16 óra után néhány perccel érkezett a Vatikánba. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek...” – mondta Zelenszkij a pápának, aki megköszönte látogatását.

A Szentatya és az ukrán elnök találkozása során Marko Gongalo ferences szerzetes tolmácsolt, aki a vatikáni Államtitkárságon dolgozik. A mintegy negyven percig tartó találkozó középpontjában a jelenleg zajló háború okozta ukrajnai humanitárius és politikai helyzet állt.

A Szentatya biztosította az ukrán elnököt, hogy folyamatosan imádkozik az ukrán népért és a békéért, amiről számos nyilvános felhívása is tanúskodik. Ferenc pápa és Zelenszkij elnök egyetértettek abban, hogy továbbra is szükség van a lakosság humanitárius segítésére. A pápa különösen kiemelte az „emberség gesztusainak” szükségességét a legelesettebbek, a konfliktus ártatlan áldozatai felé.

A szokásoknak megfelelően a találkozó során a felek ajándékokat cseréltek. Ferenc pápa egy bronzszobrot adott Zelenszkij elnöknek, amely egy olajágat, a béke szimbólumát ábrázolja. Megajándékozta őt továbbá az általa és Ahmad et-Tajjeb, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja által aláírt 2019-es dokumentummal az emberi testvériségről, valamint egy könyvvel a világjárvány során, 2020. március 27-én a Szent Péter téren elmondott imájáról és egy kötettel, melyben az orosz–ukrán háború kitörése óta tett békefelhívásait és ezzel kapcsolatos megnyilatkozásait gyűjtötték össze. Az ukrán elnök egy golyóálló fémből készített műalkotást és egy festményt adott a Szentatyának, amelynek a címe Veszteség, és a háború során megölt gyermekeknek állít emléket.

A vatikáni látogatás egy diplomáciai körút része volt. Csaknem 15 hónappal a háború kitörése után az ukrán elnök szombat délelőtt találkozott Sergio Mattarella olasz elnökkel, majd munkaebéden vett részt Giorgia Meloni miniszterelnökkel együtt. A Ferenc pápával folytatott négyszemközti találkozó után Volodimir Zelenszkij Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkárával folytatott megbeszélést.

Ez volt a második találkozó Ferenc pápa és az ukrán elnök között, aki 2020. február 8-án rövid időre Rómába látogatott, és a Szentatya az Apostoli Palotában fogadta őt.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria