Ferenc pápa: Ingyenes egészségügyi ellátást mindenkinek

Ferenc pápa – 2021. október 1., péntek | 20:30

„Közegészség globális távlatban. Világjárvány, bioetika, jövő” témájú plenáris ülésük alkalmából fogadta a Szentatya a Pápai Életvédő Akadémia tagjait a Vatikánban szeptember 27-én. Ferenc pápa ingyenes és világszerte mindenki számára elérhető egészségügyi szolgáltatást sürgetett, és az élet értékét hangsúlyozta.

Segít elsimítani az egyenlőtlenségeket, ha minden ember számára biztosítjuk az ingyenes egészségügyi ellátást. A Covid elleni harcban szem előtt kell tartanunk, hogy sok helyütt a világon súlyos gondokkal küzdenek – hangsúlyozta a Pápai Életvédő Akadémia tagjaihoz intézett beszédében a Szentatya. – A betegségek, a szegénység, az elégtelen orvosi ellátás kiküszöbölése révén, valamint a megfelelő élelem és ivóvíz biztosításával évről évre sok ezer ember halála elkerülhető lenne. Ne engedjünk a kiselejtezés kultúrájának, amely meg akar szabadulni a nem hasznosnak ítélt életektől, legyen szó magzatokról vagy idős emberekről. Ezzel a társadalom múltját és jövőjét veszélyeztetjük – figyelmeztetett Ferenc pápa. –

A pandémia még jobban felerősítette a föld és a szegények kiáltását. Nem maradhatunk süketek hangjukat hallva.

A meg nem született gyermekekről szólva a pápa arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem kívánatos gyermekek elvetetése gyilkosság, ami súlyos erkölcsi dilemma elé állít minket. Jogos-e kiiktatni egy emberi életet, hogy megszabaduljunk egy problémától? Jogos-e bérgyilkost fogadni a probléma megoldására? A gyermekek után pedig az időseket tekintik selejtnek, mondván, hogy nincs rájuk szükség. Holott bölcsességük adja meg kultúránk gyökereit. Elfogadhatatlan ez a rejtett eutanázia. A gyógyszerek drágák, csak a felét adják oda nekik, megrövidítve ezzel az életüket. Megtagadjuk a reményt, a gyermekekét, akik előreviszik az életet, és a gyökerekben való reményt, akik idős embertársaink. Mindkettőt kiselejtezzük. Az életvédő akadémiának, a katolikus egyetemeknek és kórházaknak meg kell állítaniuk ezt a folyamatot – emelte ki a Szentatya.

Világunkban egymással összefüggő jelenségekkel találkozunk, amelyeknek megértése és felelős felvállalása fontos feladat. Az életkörülmények politikai, társadalmi és környezeti döntések következményeként befolyással vannak az emberek egészségére – fejtette ki Ferenc pápa. – Elég, ha megnézzük a várható élettartamot és egészségi állapotot az egyes országokban és társadalmi csoportokban, hogy nyilvánvalóvá váljanak a súlyos egyenlőtlenségek.

Az élet és az egészség mindenki számára egyenlően alapvető jog, mely az emberi személy elidegeníthetetlen méltóságán alapul – szögezte le a pápa. – Ezt a kijelentést azonban megfelelő intézkedéseknek is kell követniük, különben olyan, mintha elfogadnánk a fájdalmas valóságot, miszerint nem minden élet azonos értékű, és nem mindenki egészségét védik egyformán.

Fontos, hogy ingyenes legyen az egészségügyi ellátás minden országban, különben csak a tehetősek kiváltsága lesz az egészség.

A Pápai Életvédő Akadémia is ezen dolgozik – fejezte ki elismerését a Szentatya, hozzátéve, hogy dicséretes a vatikáni Covid-bizottság által nyújtott segítség is. Az oltóanyagokat mindenki számára egyformán biztosítani kell.

Belefáradtunk az elmúlt időszakban a járvánnyal kapcsolatos hírekbe, de nyugodtan át kell gondolnunk és meg kell vizsgálnunk a történteket, hogy jobb jövőt építsünk mindenki számára – emelte ki a pápa. – Ennél a válságnál már csak az lenne rosszabb, ha elfecsérelnénk a lehetőséget, és nem tanulnánk belőle.

Vagy jobbak, vagy rosszabbak leszünk a krízis után, a döntés a kezünkben van.

A tudományok közötti összefogásra van szükség, összehangolva a biológia, a higiéné, az orvostudomány és az epidemiológia ismereteit. A gazdaság, a társadalomtudomány, az antropológia és az ökológia tudására is számítunk, hogy megfelelő cselekvési tervet dolgozzunk ki technológiai, politikai és etikai szinten az egészségügy, a család, a munka és a környezet rendszeréhez – hangzott el Ferenc pápának a Pápai Életvédő Akadémia tagjaihoz intézett beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria