Ferenc pápa írt előszót a Keresztre feszített nők című kötethez

Ferenc pápa – 2019. augusztus 2., péntek | 13:28

Előszót írt Ferenc pápa a bajba jutott nőket és családokat támogató XXIII. János pápa közösséghez tartozó lelkipásztor, Aldo Buonaiuto könyvéhez. A Keresztre feszített nők – Az emberkereskedelem szégyene az utcáról nézve című könyv július 29-én jelent meg Olaszországban.

Ferenc pápa így fogalmaz a kötet előszavában: „A rendkívüli szentév idején az egyik Irgalmasság péntekén, amikor beléptem a XXIII. János pápa közösség befogadóotthonába, nem gondoltam, hogy ennyire megalázott, letört, kemény próbatételeknek kitett nőket találok ott. Ők valóban keresztre feszített nők. A teremben, ahol az emberkereskedelemből megszabadított lányokkal találkoztam, akiket prostitúcióra kényszerítettek, szinte kézzelfoghatóan érezni lehetett a fájdalmat, az igazságtalanságot és az elnyomást. Alkalom volt arra, hogy újra átéljem Krisztus sebeit.

Miután meghallgattam ezeknek a szerencsétlenül járt nőknek megható és nagyon is emberi történeteit, akik közül néhányan gyermekükkel a karjukon érkeztek, erős vágyat éreztem arra, hogy bocsánatot kérjek tőlük azokért a kínzásokért, amelyeket sokszor magukat kereszténynek tekintő emberektől kellett elszenvedniük. Ez még inkább arra ösztönzött, hogy imádkozzam az erőszakos és kényszerített prostitúció áldozatainak befogadásáért.

Az embert sosem lehet áruba bocsátani. Ezért örülök, hogy megismertethetem másokkal Aldo Buonaiuto atya értékes, bátor, életmentő és rehabilitációs tevékenységét, amelyet hosszú évek óta végez, Oreste Benzi karizmáját követve. Ez a munka azzal jár, hogy kiteszi magát fenyegető és megtorló bűnszervezeteknek, amelyek ezeket a nőket az illegális és szégyenteljes bevételek kimeríthetetlen forrásának tekintik.

Azt szeretném, hogy ez a könyv a legszélesebb körben meghallgatásra találjon. Megismerve a történeteket, amelyek az emberkereskedelem megdöbbentő számadatai mögött húzódnak, fontos megérteni, hogy az ezt igénybe vevők részéről meglevő ilyen magas arányú kereslet visszaszorítása nélkül nem lehet hatékonyan szembeszállni az ártatlan életek kihasználásával és megalázásával. A romlottság olyan betegség, amelyet egyedül nem lehet megállítani. Egyéni és közösségi, egyházi szinten kell felismerni a problémát, hogy valóban segíteni tudjunk ezeken a szerencsétlenül járt nővéreinken, és meg tudjuk akadályozni, hogy a világ gonoszsága a legtörékenyebb és legvédtelenebb teremtményekre zúduljon. A prostitúció bármely formája rabszolgasorsba kényszerítés, bűncselekmény és undorító vétek, amely összekeveri a szeretkezést az ösztönök kiélésével, amelynek érdekében védtelen nőket kínoznak meg.

Ez a kollektív tudat sebe, a képzelet devianciája. Beteges mentalitásról van szó, amelyben egy nőt úgy használnak ki, mintha használható, majd eldobható árucikk lenne. Ez az emberiség betegsége, a társadalomról alkotott hibás elképzelés. E szerencsétlenül járt rabszolgák kiszabadítása az irgalmasság cselekedete, továbbá minden jószándékú ember kötelessége. Fájdalmas kiáltásuk nem hagyhatja közömbösen sem az egyéneket, sem az intézményeket. Senki ne fordítsa el a tekintetét vagy mossa kezeit az ártatlan vértől, amelyet az útszéleken ontanak világszerte” – zárja az Aldo Buonaiuto könyvéhez írt előszavát Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria