Ferenc pápa: Jeruzsálem egyetemes spirituális értékkel bír

Ferenc pápa – 2023. március 11., szombat | 13:28

A Szentszék adott otthont a Vallásközi Párbeszéd Dikasztériuma és a Vallásközi Párbeszéd Palesztin Bizottsága közös munkacsoportja ülésének Rómában, melynek résztvevőit március 9-én fogadta Ferenc pápa.

A pápa beszédében kiemelte Jeruzsálem spirituális jelentőségét, és megemlékezett Jean-Louis Tauran bíborosról, aki Mahmúd Al-Habbas sejkkel, a palesztin elnök vallásügyi tanácsadójával indította el a közös munkacsoportot.

A Szentatya megismételte a 2019-ben a marokkói királyhoz intézett felhívását, amelyben arra szólított fel, hogy

Jeruzsálemet mindenki tekintse „az emberiség és különösen a három monoteista vallás követői közös örökségének, valamint találkozási helynek és a békés együttélés jelképének”.

Az evangéliumok tanúsága szerint Jeruzsálem volt Jézus élete számos eseményének színhelye. A Szent Városban mutatták be az Urat a templomban, ahol tanított és csodákat tett, és ahol teljesítette küldetését szenvedése, halála és feltámadása által – emelte ki beszédében Ferenc pápa.

Jeruzsálemben volt az a hely, ahol az Egyház megszületett, amikor a Szentlélek kiáradt a tanítványokra, és elküldte őket a világba, hogy hirdessék az üdvösség üzenetét.

Jeruzsálemnek egyetemes értéke is van, amint az a nevéből is látszik, ami azt jelenti, hogy a béke városa”

– mondta a Szentatya.

Ferenc pápa felidézte Jézus szavait, amelyeket a Szent Város közelében mondott szenvedése előtt: „Amikor közelebb ért, és meglátta a várost, megsiratta, és így szólt: „Bár felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat!” (Lk 19,41–42).

A pápa arra biztatta a vatikáni-palesztin közös munkacsoport tagjait, hogy elmélkedjenek Jézus Jeruzsálem miatti szavainak és könnyeinek jelentőségéről. „Hány férfi és nő – zsidók, keresztények és muszlimok – sírt, és siratja napjainkban is Jeruzsálemet!” Mi is könnyekig meghatódunk, ha arra gondolunk, hogy a Szent Város olyan, mint egy anya, aki békét kíván szenvedő gyermekeinek.

Befejezésül Ferenc pápa buzdított, hogy emlékezzenek „az együttérzés értékére”, amikor Jeruzsálem iránti szeretetükről elmélkednek, amely „tiszteletet és nagyrabecsülést érdemel mindenki részéről. El kell sajátítanunk Isten Jeruzsálem iránti irgalmát, erősebbnek kell ennek lennie minden ideológiánál vagy politikai irányzatnál” – emelte ki a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria