Ferenc pápa köszöntőlevelet küldött Bartholomaiosz pátriárkának Szent András ünnepén

Ferenc pápa – 2023. december 1., péntek | 20:11

Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkának november 30-án, Szent András, Konstantinápoly védőszentje ünnepe alkalmából küldött levelében Ferenc pápa kiemelte VI. Pál és Athenagorasz ökumenikus pátriárka 1964-es történelmi találkozóját. A Szentatya kifejezte: Szent Péter és Szent András közbenjárásáért imádkozik, hogy elnyerjük a testvéri szeretetközösség és a béke ajándékait.

VI. Pál pápa és Athenagorasz ökumenikus pátriárka hatvan évvel ezelőtt találkoztak Jeruzsálemben; ez volt az első találkozó római pápa és ökumenikus ortodox pátriárka között több mint ezer év után. „Ez a találkozás meghatározó lépés volt a korlátok, mint a félreértés, a bizalmatlanság és akár az ellenségesség lebontásában, amelyek majdnem ezer éven keresztül léteztek” – írta Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkának Ferenc pápa.

Hozzátette: „Figyelemre méltó, hogy ma elsősorban nem a két prófétai főpásztor szavaira és nyilatkozataira, hanem szeretetteljes ölelésükre emlékszünk.” Példájuk azt mutatja, hogy „minden, az Úr tanítványai teljes szeretetközösségének helyreállításához szükséges hiteles utat a személyes kapcsolat és az együtt töltött idő jellemzi” – mutatott rá a pápa. – Ugyanakkor a „baráti párbeszéd, a közös ima és az emberiség szolgálatában való közös fellépés is hozzájárulhat a Krisztus tanítványai közötti különbségek leküzdéséhez”.

Levelében a Szentatya kiemelte, hogy Isten segítségével ő és Bartholomaiosz pátriárka „tiszteletre méltó elődeik” lépéseit követhetik.

Ferenc pápa kifejezte háláját a konstantinápolyi egyetemes pátriárka részvételéért az ökumenikus imavirrasztáson októberben, a püspöki szinódus közgyűlése előtt, továbbá azért, hogy egy Isztambulból érkezett testvéri küldöttség is részt vett a tanácskozás munkájában.

„Imádkozzunk buzgón Istenhez, irgalmas Atyánkhoz, hogy megszűnjön a fegyverek ropogása, amely csak halált és pusztítást okoz, és hogy a nemzetek vezetői és a vallási vezetők mindig a párbeszéd és a megbékélés útját keressék. A szent apostolok, Péter és András járjanak közben minden népért, és azért, hogy elnyerjük a szeretetközösség és a béke ajándékait” – írta Bartholomaiosz pátriárkának Szent András, Konstantinápoly védőszentje ünnepe alkalmából küldött köszöntőlevele végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria