Ferenc pápa a Szűzanya oltalmába ajánlotta portugáliai útját és az ifjúsági találkozó fiataljait

Ferenc pápa – 2023. július 31., hétfő | 17:32

Ferenc pápa 42. apostoli útját, ami augusztus 2. és 6. között Portugáliába vezet, július 31-én, hétfőn délután – szokásának megfelelően – a római Santa Maria Maggiore-bazilikában, a Salus Populi Romani (a római nép megmentője) ikon előtt a Szűzanya oltalmába ajánlotta, és azt a több ezer fiatalt is, akikkel látogatása alkalmával találkozik – adta hírül július 31-én a Szentszéki Sajtóközpont.

Ferenc pápa augusztus 2-án, szerdán reggel 7.50-kor indul a római Fiumicino repülőtérről, és 10 órakor érkezik meg a lisszaboni Figo Maduro légibázisra. Közvetlenül ezután a belémi nemzeti palotában, a volt királyi palotában Marcelo Rebelo de Sousa köztársasági elnök köszönti. Szintén a Belém városrészben, a kulturális központban találkozik a Szentatya a hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület tagjaival. 16.45-kor az apostoli nunciatúrán találkozik a miniszterelnökkel, majd 17.30-kor a híres Szent Jeromos-kolostorban vesperást vezet a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel és szerzetesnővérekkel, valamint szeminaristákkal és lelkipásztori munkatársakkal.

Augusztus 3-án, csütörtökön délelőtt a Portugál Katolikus Egyetem területén diákokkal találkozik a pápa. Ezután Lisszabonból a közeli Cascaisba indul, ahol a Scholas Occurentes hívek nemzetközi magántársulata portugál székhelyén köszönti a társulathoz tartozó fiatalokat. Délután visszatér a portugál fővárosba, az ifjúsági világtalálkozó nyitó ceremóniájára, amelyre a VII. Edward parkban kerül sor.

Augusztus 4-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa kiszolgáltatja a kiengesztelődés szentségét az ifjúsági világtalálkozó résztvevői közül néhány fiatalnak a belémi Vasco da Gama kertben. 9.45 perckor a de Serafina plébániaközpontba látogat, hogy találkozzon néhány segély- és jótékonysági központ képviselőjével. Délben az apostoli nunciatúrán fiatalokkal ebédel, este 18 órakor pedig ő vezeti a keresztutat a fiatalokkal a VII. Edward parkban.

A fatimai kegyhelyet augusztus 5-én, szombaton délelőtt látogatja meg a Szentatya. Reggel 8 órakor indul helikopterrel Lisszabonból a fatimai stadionba, és 9.30-kor a Jelenések kápolnájában beteg fiatalokkal együtt elimádkozza a rózsafüzért. Dél körül a tervek szerint visszatér a fővárosba.

Szombaton még két programja lesz a pápának: 18 órakor a szokásos zártkörű találkozó a Jézus Társasága tagjaival a Colégio de São João de Britóban, majd 20.45-kor kezdődik az imavirrasztás a fiatalokkal a Tejo parkban.

Az ifjúsági világtalálkozó zárómiséjét Ferenc pápa ismét a Tejo parkban mutatja be augusztus 6-án, vasárnap 9 órakor. Délután az algès-i Passeio marìtimo koncerthelyszínen találkozik az ifjúsági világtalálkozó önkénteseivel, a búcsúszertartás előtt, amelyre a Figo Maduro légibázison kerül sor. A pápa este 18.15-kor indul vissza Rómába, és a tervek szerint 22.15-kor érkezik meg a Fiumicino repülőtérre.

A repülőgépen a Szentatya kíséretében utazik Kevin Joseph Farrell bíboros, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának prefektusa; José Tolentino de Mendonça bíboros, a Kultúra és Nevelés Dikasztériumának prefektusa, valamint a hamarosan bíborossá kreálandó Robert Prevost érsek, a Püspöki Dikasztérium prefektusa.

Ferenc pápa tizenegy nyilvános beszédet mond portugáliai útja során: egy homília és kilenc beszéd várható, amelyből csak az elsőt mondja olaszul, a többit spanyolul.

A béke áll az ifjúsági találkozó imádságainak középpontjában. Újságírói kérdésekre válaszolva Matteo Bruni korábban elmondta: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Ferenc pápa találkozhat orosz és ukrán fiatalokkal. A pedofília áldozataival történő esetleges találkozóról szólva pedig úgy fogalmazott: köztudott Ferenc pápa érzékenysége és odafigyelése ezekre a témákra. Ha létrejön ilyen típusú találkozó, akkor az diszkréten valósul meg, annál is inkább, mert így segítik az áldozatok gyógyulási folyamatát. Amennyiben sor kerül ilyen találkozóra, csak utána adnak róla hírt.

Ferenc pápa 2017 májusában, a Mária-jelenések századik évfordulóján felkereste Portugáliát és a Fatimai kegyhelyet, hogy a szentek sorába iktassa a két fiatal látnokot, Marto Ferencet és Jácintát.

Forrás és fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria