Ferenc pápa tizenkét szíriai menekülttel tért vissza Rómába

Ferenc pápa – 2016. április 16., szombat | 18:19

Ferenc pápa rövid, pontosan ötórás leszboszi látogatása után szombaton délután fél ötkor visszatért Róma Ciampino repülőterére. A pápával együtt tizenkét szíriai menekült érkezett Rómába.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

A mostani visszaérkezésének a különlegessége abban áll, hogy a pápai különrepülőgép, egyébként az Alitalia Airbus A-320-as gépe, a fedélzetén magával hozott tizenkét szíriai menekültet. Az eseményről hivatalosan P. Lombardi szentszéki szóvivő számolt be és elmondta, hogy három szíriai család utazott a pápával, hat szülő és hat kiskorú gyermek. Ők már Leszbosz szigetén tartózkodtak a március 20-i EU-Törökország közti megegyezést megelőzően.

A három család elhozatala Ferenc pápa kezdeményezésére született, a konkrét megvalósítás ügyében pedig az Államtitkárság tárgyalt a görög és az olasz külügyminisztériummal. Mindhárom szíriai család muszlim, kettő Damaszkuszból, egy pedig Deir Azzor-ból származik, arról a területről, ami az Iszlám Állam ellenőrzése alatt ál. Mindhárom család otthonát lebombázták. A szíriai családok befogadása és eltartása a Vatikán költségére történik, míg a családok konkrét elszállásolása és ellátása a római Szent Egyed közösség segítségével valósul meg.

Ferenc pápa Róma Ciampino repülőteréről a Vatikán felé menet megállt a Santa Maria Maggiore bazilikánál, hogy a „Római nép üdvössége” kegykép előtt hálát adjon a Szűzanyának a látogatás sikeréért. 

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria