Imádkozom az ország békéjéért! – Ferenc pápa beszéde a ciprusi politikai vezetőkhöz

Ferenc pápa – 2021. december 3., péntek | 19:47

Ferenc pápa december 2-án, csütörtökön délután a nicosiai elnöki palotában találkozott a ciprusi politikai vezetőkkel és a diplomáciai testület tagjaival. Hozzájuk intézett beszédében a boldogmondásokról, a keresztény hivatásról, a békéről, a szigetország egységéről és a kiengesztelődés fontosságáról beszélt. Felemelte szavát a katolikusok jogi elismeréséért.

Zarándokként jöttem ebbe a földrajzilag kicsiny, de történelmileg nagy országba – kezdte beszédét a pápa. – Ciprus a civilizációk útkereszteződésében nyitott kapu, kikötő, mely összeköt, hivatása a találkozásra szólítja. Makariosz érsek, az első ciprusi elnök neve boldogot jelent, és Jézus szavait idézi eszünkbe a nyolc boldogságról. A boldogmondások pedig a kereszténység örök alkotmányát tárják elénk, boldogok a lélekben szegények, akiket az élet megsebzett, akik szelídek és irgalmasok, akik feltűnés nélkül gyakorolják az igazságosságot és a békét.

Innen, ahol Európa és Kelet találkozik egymással, indult el az evangélium első nagy inkulturációja, a kezdetek misszionáriusai, Szent Pál, Barnabás és Márk nyomdokain.

Az első keresztények ajándékozták a világnak a lélek szelíd erejével a szépség addig ismeretlen üzenetét.

A mindenki számára elérhető boldogság meglepő újdonságát vitték közel mindenkihez. Ciprus a szépség üzenetének hordozója.

A szigetet körülölelő Földközi-tenger adja a hasonlatot, olyan Ciprus, mint egy nagy értékű gyöngy a Mediterráneum szívében – mondta a pápa. – A gyöngykagyló kifejlődéséhez idő kell, mint ahogy ennek a földnek a szépsége is az évszázadok alatt egymásra rakódott kultúrák együtteséből táplálkozik. Sokféle nép alkotja, nagyszámú bevándorló él itt, az Európai Unióban a legnagyobb arányban.

Nem könnyű megőrizni a sokszínűség szépségét, idő és türelem szükséges hozzá. Védelmezni kell a társadalom minden tagját, főként ha a kisebbséghez tartozik. Ferenc pápa itt szólt a katolikusok szerepéről, akik intézményes, jogi elismerésre várnak. Annál is inkább, mert nevelési és karitatív tevékenységük révén jelentősen hozzájárulnak a társadalom javához.

A Szentatya szólt a pandémia okozta gazdasági-pénzügyi nehézségekről, a korrupció elleni küzdelemről, az emberkereskedelem felszámolásáról. Az 1974 óta megosztott sziget békéjéért és egységéért imádkozik, melyhez elengedhetetlen a nyitott, őszinte párbeszéd. Félre kell tenni a múlt sérelmeit, elfogadni a nemzetközi közösség segítségét, hogy megmentsék a vallási és kulturális örökséget, és áthagyományozzák a jövő nemzedékre. Fontos lenne az emberek számára kedves szent helyek és tárgyak visszaszolgáltatása. „Hagyjuk magunk mögött a viszálykodást, és gyermekeinknek egy békés, együttműködő világot hagyjunk örökül, hogy a Földközi-tenger újra az ott élő népek tengere legyen, ahol Ciprus szigetén a békét építik!” – zárta a szigetország politikai vezetőihez intézett beszédét a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria