Rómában ülésezett az Abu-Dzabiban az emberi testvériségért létrehozott bizottság

Ferenc pápa – 2019. szeptember 12., csütörtök | 18:38

Szimbolikus jelentőségű napon, szeptember 11-én a vatikáni Szent Márta-házban tartotta első találkozóját az Egyesült Arab Emírségekben aláírt dokumentum gyakorlati megvalósítására augusztusban létrehozott vallásközi bizottság.

Ferenc pápa üdvözölte és bátorította a bizottság tagjait, hogy valósítsák meg az emberi testvériségről szóló dokumentum célkitűzéseit, melyet az al-Azhar szunnita központ  főimámjával írt alá februárban.

Az augusztusban az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban alakult bizottságnak hét tagja van: Miguel Ángel Ayuso Guixot püspök, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke; Mohamed Husszein Mahraszávi professzor, az egyiptomi al-Azhar egyetem rektora; Joannisz Lazi Gaid prelátus, Ferenc pápa személyi titkára; Mohamed Mahmud Abdel Szalam bíró, a főimám tanácsadója; Mohamed Kalifa Al Mubarak, az Abu-dzabi Turisztikai és Kulturális Hatóság elnöke; Szultan Fajszal Al Rumaiti, az Idősek Muszlim Tanácsának főtitkára, valamint Jasszer Hareb Al Muhairi emirátusi író.

Szeptember 11-én reggel a vatikáni Szent Márta-házban tartották első találkozójukat. Az időpont választásával azt üzenik, hogy az életet és a testvériséget kívánják építeni egy olyan napon, amelyen 18 évvel korábban mások halált és pusztítást okoztak.

Ferenc pápa köszöntötte a bizottság tagjait és vezetőit, akiknek az emberi testvériségről szóló dokumentum egy-egy példányát ajándékozta. A Szentatya hálájáról biztosította, majd arra bátorította őket, hogy legyenek a testvériség kézművesei, teremtsenek új szemléletű politikát, amely nemcsak a kinyújtott kéz, hanem a nyitott szív politikája.

A bizottság tagjai találkoztak a vatikáni helyettes államtitkárral, Edgar Peña Parra érsekkel, majd megkezdték a tanácskozást. Elnökké választották Miguel Angel Ayuso Guixot püspököt; titkárrá Mohamed Mahmud Abdel Szalamot nevezték ki. Kijelölték a végrehajtó bizottság tagjait is, és elkezdték kidolgozni a testület működését szabályozó statútumot. Hálájukat fejezték ki Ferenc pápának a szívélyes fogadtatásért és a bátorításért, valamint köszönetet mondtak et-Tajjeb egyiptomi főimám bátorító üzenetéért és Muhamad Ben Zaid támogatásáért.

Meghatározták tevékenységük első konkrét lépéseit: javaslatot terjesztenek elő, hogy az ENSZ hirdesse meg – és egy február 3. és 5. közötti napra tűzze ki – az emberi testvériség napját; szeretnének meghívni a bizottságba más vallási képviselőket is; továbbá elhatározták, hogy szeptember 20-án New Yorkban tartják a testület következő ülését.

A vatikáni találkozó végén minden résztvevő a saját hite szerint imádkozott a 2001. szeptember 11-i támadás és minden terrorcselekmény áldozataiért.

Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset főimámja februárban az Egyesült Arab Emírségekben írta alá azt a dokumentumot, amely az emberi testvériségről szól a világ békéje érdekében. Augusztus 19-én Abu-Dzabiban bizottságot hoztak létre a dokumentum gyakorlati megvalósítására.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria