„Brenneresek a Brenner-villáért” – Diákok pályázata a vértanú szülőházának megmentéséért

2018. június 5., kedd | 10:38

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében május 31-én mutatta be a „Brenneresek a Brenner-villáért” című pályázati anyagot a szombathelyi Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium három gimnazista diákja.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Gaspari Balázs, Melega Miklós és Vámosi Áron ismertette a különleges pályázatot, mellyel iskolájuk névadójának szülőháza, a romos állapotban lévő Brenner-villa felújításának szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet.

Előadásukban bemutatták az épület történetét, majd levetítették dokumentumfilmjüket, amelyben megszólaltatták többek között a család Berlinben élő leszármazottját, Brenner János urbanistát, aki rokona, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására érkezett Szombathelyre.

Brenner József atya a filmben felelevenítette, hogy testvére, az 1957-ben mártírhalált halt János is ebben a villában született. Torjay Valter művészettörténeti szempontból értékelte az épületet és egykori enteriőrjét. Molnár László a Radius Hungaricus Rt. által végrehajtott 1989. évi felújításra és a későbbi, kaszinóvá alakítás utáni időszak eseményeire emlékezett vissza.

A filmvetítést követően a villa megmentésével, hasznosításával kapcsolatos terveket, javaslatokat is megfogalmaztak a diákok. Azt szeretnék, ha az épület állaga nem romlana tovább, ezért érdemes lenne a csapadék elől ponyvával befedni az épületet. Másik céljuk, hogy a villán – a helyreállítás után – helyezzenek el egy emléktáblát.

A bemutató alkalmából a diákok korlátozott példányszámú, egyedi bélyeget jelentettek meg a villáról, amelyet a hallgatóság között ajándékként szétosztottak.

Az előadás végén minden jelenlevőt meghívtak a diákok egy közösségi akcióra: június 1-jén a Brenner-villa körül élőláncot alkotva hívták fel a város polgárainak figyelmét az épületre.

A szakadó eső ellenére közel félszáz érdeklődő – a gyerekektől a nyugdíjasokig – gyűlt össze a villánál. A ház sorsáért aggódók megvitatták, mit lehetne tenni az épület megmentéséért, majd élőláncot alkotva felsorakoztak a villa körül. A tető nélkül maradt, az időjárás viszontagságainak kitett épület sorsában ténylegesen osztoztak a jelenlevők; szolidaritásuk jeleként többségük félredobta az esernyőjét a rögtönzött jelmondat: „Együtt ázunk a Brenner-villával” jegyében.

A diákok az eredetileg országos felhívásra készült pályázatukat – egy időközben megjelent európai uniós kiírás nyomán – angol nyelven, nemzetközi mezőnyben is szeretnék megmérettetni.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Unger Tamás; Vas Népe; Melegáné S. Tímea

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle