„És fölment velük a hegyre imádkozni” – Győrben tartották az idei országos kispaptalálkozót

Hazai – 2023. március 15., szerda | 17:16

Az évente megrendezett országos kispaptalálkozónak idén a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet adott otthont március 10. és 11. között.

A papnövendékek és elöljáróik pénteken délután érkeztek Győrbe, ahol öt órakor a szeminárium dísztermében Reisner Ferenc rektor, valamint Grafl Ákos főduktor köszöntötte a megjelenteket.

Miután ismertették a hétvége programjait, a szemináriumok kispapjai és elöljáróik közös keresztúti imádságon vettek részt a Győr belvárosában kialakított stációk mentén haladva.

A keresztúton részt vett Veres András győri megyéspüspök, illetve – a nemrég püspökké szentelt – Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök, a Központi Papnevelő Intézet rektora is. Az imádság végén Veres András püspök áldásban részesítette az egybegyűlteket.

A városi keresztút több, mint 100 kispappal maradandó lelki élményt jelentett, nemcsak a növendékek és elöljáróik, hanem mindazok számára is, akik az imádkozó tömeggel együtt haladtak, vagy éppen csak találkoztak.

Másnap reggel fél 8-kor a székesegyházban ünnepélyes Szűzanya-köszöntőre került sor, majd ezt követte a reggeli, mely után Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Papság és a Megszentelt Élet Bizottságának tagja előadását hallgathatták meg a jelenlévők a szeminárium dísztermében.

A nap ezután fakultatív programokkal folytatódott, melyek között szerepelt a kármelita és bencés templomok, rendházak meglátogatása; a Püspökvár-Toronykilátó és a Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítás megtekintése; valamint a Püspökvár és annak kertjének bejárása.

Délben ünnepélyes püspöki szentmisére gyűltek össze a papnövendékek és elöljáróik a székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András püspök volt, akivel Marton Zsolt püspök, valamint a szemináriumok elöljárói koncelebráltak.

A találkozó ünnepi ebéddel zárult a szemináriumban.

Szöveg: Rákos József

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria