„Keresd a békét!” – Szeptember 16-án kezdődik az Ars Sacra

Hazai – 2023. szeptember 1., péntek | 20:03

A XVII. Ars Sacra Fesztivál kínálatából sajtótájékoztatón adtak ízelítőt a szervezők augusztus 31-én délelőtt a városmajori Kistemplomban, a Prohászka Ottokár Közösségi Térben. „Keresd a békét!” – a szeptember 16-tól 24-ig tartó idei programsorozat égetően aktuális mottóját a Zsoltárok könyvéből kölcsönözte.

Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma részéről Dragonits Márta köszöntőjében a fesztivál küldetését és célkitűzéseit foglalta össze, a szakrális művészetet, Európa hitből fakadó kultúráját „létünk függőleges tengelyeként” láttatva. Kiemelte, hogy időközben kisebb-nagyobb helyi Ars Sacra fesztiválok társultak a programhoz, ezúttal Miskolc és Nagyszeben jelentkezik tekintélyes műsorkínálattal.

Toroczkay Ilona elmondta, hogy idén főleg ifjú művészeket, közreműködőket hívtak meg, és szeretnék, ha a közönség soraiban is minél több lenne a fiatal. Kiemelte az immár hagyománnyá vált – négy felekezet egy-egy jelentős belpesti templomát érintő – Keresztkoncertek sorozatot, külön említve a hívőket és nem hívőket a zene által baráti társaságba egyesítő Tutti Cantabile Énekegyüttes fellépését. A minden évben visszatérő Bogányi Gergely zongoraművész késő esti, 22 órakor(!) kezdődő budai koncertjén Boros Misivel játszik majd szóló- és négykezes darabokat.

Kolek Ildikó „száraz adatokkal” támasztotta alá az idei Ars Sacra jelentőségét: a sajtótájékoztató reggeléig 427 programot regisztráltak. Nyolcvannyolc településen zajlanak az események, százötven templom nyitja meg a kapuit. Tizenegy műfaj képviselteti magát; több mint száznegyven programmal ezúttal is a zeneiek vezetnek. Az Ars Sacra nemzetközi jellegét erősíti, hogy az Udvari Kamaraszínház Bécsben, a Pázmáneumban, illetve a pozsonyi magyar kulturális intézetben is vendégszerepel. A tábori püspökség először vesz részt a fesztiválon.

Baky Anna, a bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány elnöke – Baán Izsák OSB perjel üzenetét is tolmácsolva – a bakonyi bencés apátságban szeptember 22-től 24-ig tartó „millenniumi” Szent Gellért-ünnep programjait ismertette. Ők ezzel a – szertartásokat, hangversenyeket, Szent Gellért-konferenciát (-emlékülést) és tematikus kiállítást magában foglaló – három nappal kapcsolódnak nemcsak az Ars Sacrához, hanem a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-programhoz is. A bakonybéli találkozó csúcspontja a szeptember 23-i vesperás lesz, amikor a közösség együtt imádkozhat – a pannonhalmi apátság meghívására hazánkba látogató – I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával.

A sajtótájékoztató második blokkjában Miskolc város képviselői invitálták az érdeklődőket az első nagyszabásúbb, önállóan megszervezett Ars Sacra fesztiváljukra. Veres Pál polgármester hívő emberként és hivatalából fakadóan egyaránt örömmel állt a „Keresd a békét!” szellemében meghirdetett összefogás mellé. Az általa vezetett, máig kilenc nemzetiségnek otthont adó települést eleve a béke és a tolerancia városának tartja. A kulturális, történelmi örökséget feltáró, a szépre és az értékekre nyitott, „békeüzenetes” Ars Sacra pedig még közelebb hozhatja egymáshoz az embereket, a különböző vallási közösségeket.

A fő szervező, Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány elnöke az „innovációikról” szólt, és arról, hogy kilenc napon át négyszáz közreműködő, negyvenhat „összművészeti program” várja a miskolciakat és a hozzájuk látogatókat. Ténylegesen az egész város megmozdul, hiszen már szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján Miskolc negyven templomát érintő békezarándoklat indul. Flach Antal, a Miskolci Ars Sacra zenei szervezője Nagy Nándornak a 34. zsoltár 15. versére komponált alkalmi szignálját méltatta, a zenei pályázatról, a nyitó- és a zárókoncertről szólt. Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára rövid ajánlójában – a „velünk élő örökség” gondolat jegyében – a képzőművészeti pályázatra született alkotásokat bemutató tárlat, valamint a népművészetig, a már eleve szakrális népi kultúráig visszatekintő kiállításaik tematikájába engedett betekintést.

Az Ars Sacra nemzetközi vonalát képviselte Serfőző Levente, a Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke, aki Nagyszeben meghívójával érkezett a sajtótájékoztatóra. A 2007-es esztendő Európai Kulturális Fővárosa önkéntesen jelentkezett az idei fesztiválra, és mindent maguk szerveztek meg. Kilenc templomot, hat történelmi egyház képviselőit sikerült bevonniuk. A programsorozat tizenkét kulturális eseményből áll: hangversenyek, előadások, szakrális séták mellett öt kiállítással készülnek. Az erdélyi Nagyszeben egy igazi ökumenikus találkozó helyszíne lesz szeptemberben.

További információk az Ars Sacra honlapján találhatóak.

Az Új Ember következő heti Mértékadó-mellékletében beszélgetés olvasható Flach Antal zeneművésszel, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál zenei programjainak koordinátorával.)

Szerző: Pallós Tamás

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria