„Mária, egy új világ hajnala” – Elsőpénteki rózsafüzér a Mária Országa Imaközösség szervezésében

Hazai – 2021. szeptember 3., péntek | 15:22

A Mária Országa Imaközösség azzal a szándékkal jött létre, hogy nagykilenceddel készüljön 2020. január 3-tól az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A Budapesten tartandó világesemény egy évvel későbbre való halasztása után az elsőpénteki imák folytatódtak a Budai Várban, Várkert Bazár feletti Vízhordó lépcsőnél álló Mária-szobornál.

Az imaközösség alapítója, Kiss Antal teológus, valamint a társalapítók, Eperjes Károly színművész, Csókay András idegsebész és Gaál Mária, az Egyházközségi Nővérek Társaságának vezetőnővére immár második éve minden hónap első péntekén 16 órakor közös rózsafüzér imára várják a katolikus hívőket a budavári Mária Anya-szoborhoz.

A Mária Országa Imaközösség védnöke és lelkivezetője, Székely János szombathelyi megyéspüspök egy nyilatkozatában kifejtette: „Mélyen egyetértek azzal a vággyal és célkitűzéssel, amellyel az imaközösség tagjai hónapról hónapra összegyűlnek a Budai Vár szélén, hogy megújítsák Szent István országfelajánlását, hogy ugyanarra a sziklára építsék jövőnket, amelyre ezer évvel ezelőtt ő lerakta nemzetünk történelmének alapjait, és amely ezer éven át megtartott minket.”

A négyméteres Mária Anya-bronzszobor Mátyássy László szobrászművész alkotása; az Immaculata Alapítvány a Köztéri Szobrok Emeléséért elnevezésű, 2008-ban megalakult szervezet tervének megvalósulása. „...a feltétel nélküli szeretet, a szelídség és a békesség örök jelképeként áll (...) a Budai Vár fokán” – nyilatkozta Klukon Edit zongoraművész, alapítótag, a kuratórium jelenlegi elnöke a szobor 2013 novemberében történt felállítása kapcsán. 

A budavári Mária-szobor a bizánci, győzelmet hozó Istenszülőt eleveníti meg: ez a Mária-ábrázolás a TheotokoszIstenszülő – egyik ősi kompozíciója, amelyet az ikonográfia Nikopoia, azaz Győzelemhozó címmel illet. Máriát álló helyzetben mutatja; isteni gyermeke a kompozíció tengelyében, frontálisan Anyja felsőteste előtt helyezkedik el. Mária méltóságot adó trónja lesz Fiának.

A Budai Vár rondellájánál álló szobornál tartott elsőpénteki rózsafüzér imádsághoz sokan csatlakoztak a határon túlról is az egész Kárpát-medencében. A közös imádsághoz a hívek a Bonum TV csatornán, a Mária Rádió és az imaközösség Facebook-oldalán csatlakozhatnak.

A Mária Országa Imaközösség kezdeményezése mintegy válasz Szent II. János Pál felhívására, aki péteri szolgálata során gyakorta így buzdított: „Európa, térj vissza önmagadhoz! Légy önmagad!” A lengyel pápa Ecclesia in Europa (Az Egyház Európában) kezdetű, szinódus utáni buzdításából idézve – melyet 2003. június 28-án tett közzé az Egyházban élő Krisztusról mint a remény forrásáról Európa számára – 2003. július 13-án Castel Gandolfóban az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: „Az európai kultúra a »csöndes aposztázia« benyomását kelti. Az önelégült ember úgy él, mintha Isten nem létezne. A remény elvesztésének,

a keresztény emlékezet elhomályosodásának egyik következménye az a kísérlet, hogy egy Isten és Krisztus nélküli antropológiát juttassanak érvényre, amely mesterségesen elfoglalja Isten helyét, és elfelejti, hogy nem az ember alkotja Istent, hanem Isten teremti az embert.

Vissza kell térni Krisztushoz, és Krisztustól kell ismét elindulni. Az Egyház tudja felkínálni Európának a legértékesebb kincset, amelyet senki más nem tud adományozni: a Jézus Krisztusba, a soha nem csalatkozó remény forrásába vetett hitet.”

„Mária, egy új világ hajnala, virrassz az európai Egyház fölött. Add, hogy készségesen hirdesse, ünnepelje és szolgálja a remény evangéliumát!” – e fohásszal zárta 2003 júliusában Castel Gandolfóban elhangzott beszédét Szent II. János Pál pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: a Mária Országa Imaközösség Facebook-oldala; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria