„Nem hitismeretet kell oktatnunk, hanem istenkapcsolatot építenünk” – Katekéták szakmai napja Vácon

Hazai – 2022. szeptember 28., szerda | 15:38

A váci Madách Imre Művelődési Központ adott otthont szeptember 24-én, szombaton a katekéták szakmai napjának. Az évente kétszer megrendezett egész napos program célja, hogy az egyházmegye hitoktatóinak lehetőséget adjon a találkozásra és a közös formálódásra.

„Mindenért adjatok hálát” – ez az idei tanév mottója, így a napindítás elmélkedései, énekei is a hála témájához kapcsolódtak, melyet az érsekvadkerti esperesi kerület munkatársai készítettek elő.

A résztvevők több előadást is meghallgathattak a nap folyamán. Elsőként Balogh László hitoktatási referens beszélt a valláslélektan tudományáról, sok gyakorlati tanáccsal ellátva a hallgatóságot, például hogy melyik életkorban mit érdemes tanítani, mit tudnak befogadni a gyerekek. Hangsúlyozta: a hitet Isten adja, nem lehet kikényszeríteni; azokat is el kell fogadnunk, akik nem jutnak el a hitre, vagy nem ugyanarra a hitre jutnak el.

Paszternák Tamás atya vezetésével interaktív módon volt szó az egyházmegyei hitoktatás helyzetéről. A szakmai nap résztvevőinek lehetőségük adódott a visszajelzésre, tíz kérdés segítségével oszthatták meg egymással hitoktatási tapasztalataikat, kihívásaikat, örömeiket. A hitoktatói hivatás alapvető kérdése, hogy a tanárnak, a katekétának milyen a hitélete. „Ha Krisztus bennem van, meg tudja szólítani azokat, akikhez beszélek, akikhez küldve vagyok” – mondta az előadó.

Tornay Gábor hitoktatási igazgató a nemrégiben kialakított pontozásos értékelési rendszerről mondta el tapasztalatait, és leszűrte a tanulságokat. „A hitoktatók nemcsak arra vannak szerződtetve, hogy megtartsák a hittanórákat, hanem a plébániájukon olyan egyéb tevékenységeket kell szervezniük, ami kiegészíti az iskolai tanórákat, és közelebb vezeti a gyerekeket Istenhez. Létrehoztunk egy pontrendszert a hitoktatók számára; ez egy olyan ösztönző rendszer, amelynek célja a hitben való testvériség megélése. Azt kértük a hitoktatóktól, hogy akinek van kreatív ötlete közösségi programra, küldje be nekünk, és arra pontokat kap, év végén pedig jutalmazásban részesül. Célunk, hogy kialakuljon egy tudásbázis arról, milyen olyan egyéb tevékenységeket lehet szervezni, amelyek az egyházközség épülését szolgálják.” A hitoktatók hivatásának lényegét egy tömör mondatban fogalmazta meg: „Nem hitismeretet kell oktatunk, hanem istenkapcsolatot építenünk”.

A szakmai napok sikeressége a résztvevők számán is megmutatkozik: tíz éve negyven-ötven fő volt jelen, az idei tanévkezdő alkalomra több mint 160 hitoktató és katekéta jött el. „Minden lelkinap után kérdőívet küldünk ki, hogy visszajelzést kapjunk, és azt is megkérdezzük, milyen témáról hallanának szívesen a hitoktatók. A résztvevők elégedettek szoktak lenni, és szívesen jönnek” – mondta Tornay Gábor.

A délután folyamán több tanúságtétel is elhangzott; két hitoktató a nyári hitoktatói táborban szerzett személyes élményeiről számolt be. A zárás előtti fórumon előre beküldött kérdések alapján a résztvevők fontos témákat felvetve léphettek párbeszédbe a szervezőkkel.

A nap szentségimádással zárult.

Forrás: Váci Egyházmegye/Fekete Ágnes

Fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria