A cserkészszövetség és az erdészeti egyesület összefogása az erdőkért és a jövő nemzedékeiért

Hazai – 2021. október 6., szerda | 17:32

Közel hároméves előkészítő munka után, a XXV. Erdők Hete keretében, október 5-én Zebegényben írta alá Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) elnöke és Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnöke azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében a két szervezet a jövőben kölcsönösen segíti egymás munkáját.

A magyar erdők védelme, a természeti örökség megismerése és megőrzése közös alapot teremt a két fél számára az összehangolt munkához. A közel 14 ezer tagot számláló MCSSZ kisközösségeken, őrsökön keresztül végez nevelőmunkát, kiemelt figyelmet fordítva a természetvédelemre, a fiatalok környezettudatos nevelésére.

Az erdő a cserkészek otthona”

– emelte ki az együttműködés aláírásakor Bedekovics Péter, az MCSSZ országos elnöke. Beszédében kifejtette: ez azt jelenti, hogy a cserkészek nem programhelyszínként tekintenek az erdőkre, hanem vigyáznak rájuk, őrzik természetességüket, és erre tanítják a jövő generációját, a rájuk bízott cserkészeket. Az erdő gyakran színtere a cserkészmódszer elemeinek, a cselekedve tanulásnak, a hagyományőrzésnek és a kisközösségi lét megélésének is.

A Kárpát-medence legnagyobb múltú erdészeti ágazati szakmai szervezeteként működő OEE számára fontos, hogy olyan együttműködő partnereket találjon, melyek hasonló értékek és célok mentén – a jövő generációiért, a fiatalok környezeti neveléséért, a fenntartható jövőért – végzik mindennapi tevékenységüket. Kiss László, az erdészeti egyesület elnöke szerint

erdész és cserkész között nagy a hasonlóság, mivel a természeti kincsek mellett az emberi és kulturális értékek védelméért is dolgoznak, amelyet összehangoltabbá tesz a létrejött együttműködés.”

A Magyar Cserkészszövetség és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködési megállapodásának aláírásánál jelen volt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is, aki beszédében kiemelte: a két szervezet által végzett munka túlmutat a környezetvédelmen, hiszen

az emberek a szabadban, az erdőkben jobban megismerhetik a maguk és a közösség belső értékeit.

Mindkét szervezet hisz abban, hogy egy hosszú távú, tartalmas együttműködés alapjait fektették le, amely hozzájárul a magyar erdők védelméhez és a jövő nemzedék természetszeretetéhez.

Forrás és fotó: Magyar Cserkészszövetség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria