A Hajdúdorogi Főegyházmegye Balatonföldváron rendezett családtábort

Hazai – 2019. augusztus 8., csütörtök | 16:28

Görögkatolikus családokkal népesült be a balatonföldvári Riviéra Park Hotel július 15. és 19. között – az összetartozást erősítendő szervezik meg évről évre a Görögkatolikus Metropólia családtáborát.

A program hétfőn este vecsernyével kezdődött, Szocska Ábel nyíregyházi püspök vezetésével; majd műhelymunka következett Gurmai Beátával, a Borka című mesekönyv írójával. A kötet a gyerekek számára mutatja meg a család felépítését, a rokonvilág összefüggéseit, sőt némi illemtannal is megismerteti a kicsiket. 

„Kérünk, add meg a názáreti Szent Család közbenjárása által, hogy az Egyház a Föld összes nemzete között sikerrel hajthassa végre küldetését a családban és a családokon keresztül, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki az út, az igazság és az élet, mindörökkön örökké.”
(Szent II. János Pál pápa)

A második napon Uzsalyné Pécsi Rita előadását hallgathatták meg az érdeklődők az okoseszközökről, arról, hogy meddig fejleszt és mettől rombol egy-egy „kütyü”. Miközben a neveléskutató a felnőtteket tréningezte, a fiatalok számára Domokos Zsolt, a Hajdúdorogi Főegyházmegye ifjúsági referense és Pásztor Gergely mentálhigiénés előadó tartott önismereti foglalkozást – miként a tábor minden délelőttjén.

Szerdán a Krúdy házaspár, Tamás és Zsófia látogatott el a családtáborba. A Nők Lapja vezető szerkesztője és a párKatt.hu katolikus társkereső koordinátora a gyermeknevelés és házasság terén szerzett tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. Kellő rutinnal rendelkeznek, hiszen hat gyermekük van, de – miként kifejezték – nem azért jöttek, hogy megmutassák, hogy ők mennyire fantasztikusan csinálják, „s bezzeg mások csak elrontják”, hanem az volt a céljuk, hogy őszintén elmeséljék, milyen válságokat éltek át, és ebből miként tudtak kievickélni. 

Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok! címmel tartott előadást csütörtökön Terdik János atya és felesége, Tünde. Ez a mottója az úgynevezett MFM-Projektnek (My Fertility Matters, azaz: A termékenységem fontos), melyet 1999-ben indított el Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő. A projekt „Ciklus-show” nevű programját a kecskemét-széchenyivárosi közösségépítő egyesület hozta el Magyarországra. A program központi gondolata szerint a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják s értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak önmagukkal kapcsolatban.

Pénteken Csókay András idegsebész tartott előadást, aki a családtáborban megtartott előadása után nem sokkal, augusztus 1-jén és 2-án egy bangladesi sziámi ikerpár 30 órás szétválasztó műtétét vezette. Az agykutató a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa; legfőbb erejének hitét tartja – erről beszélt a táborban jelenlévőknek, továbbá arról, hogy ez miként jelenik meg hivatásában.

A családtábor pénteken este ünnepi Szent Liturgiával ért véget, hiszen a nyári közös együttlétet hagyományosan Szent Illés próféta ünnepe idején tartják. A Szent Liturgián elhangzott: egyházunk emberi testben angyalnak, a próféták kitűnőségének nevezi Illés prófétát. Az Ószövetség szentjei közül, a karácsony előtti atyák kivételével neki szentel külön ünnepet az egyházi év folyamán. 

 

* * *

A Görögkatolikus Médiaközpont által készített videó bepillantást enged a tábor napjaiba:

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria