A katyńi és a szmolenszki áldozatokra emlékeztek Szegeden

Hazai – 2022. április 11., hétfő | 18:49

A Katyńban meggyilkolt lengyel katonákra, valamint a szmolenszki légi katasztrófában életüket vesztett lengyel államférfiakra emlékeztek április 9-én, szombaton a szegedi Fogadalmi templomban. Kiss-Rigó László megyéspüspök megemlékező szentmisét mutatott be, majd megkoszorúzták a Szolidaritás parkban álló Katyń-emlékkeresztet.

Kettős tragédiára is emlékezünk és imádkozunk az áldozatokért – mondta a szentmisén Kiss-Rigó László, felidézve, hogy 1940 tavaszán a szovjet NKVD emberei 25 ezer lengyel tisztet gyilkoltak meg, akik a Szovjetunió hadifogolytáboraiban raboskodtak; az áldozatok egy részét Katyń erdeiben hantolták el.

Lengyelországban április 13-a a katyńi áldozatok emléknapja. 2010. április 10-én Szmolenszk fölött zuhant le az a repülőgép, ami Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét – politikai és katonai vezetőket – szállította a katyńi vérengzés 70. évfordulójának alkalmából megrendezett megemlékezésre. Szmolenszket és Katyńt 18 kilométer választja el egymástól. A balesetben 96 ember halt meg.

A szentmise után a megemlékezésen Bökényi-Mikó Hajnalka mondta el Zbigniew Herbert Gombok című versét – a résztvevők a Lengyel Nagykövetség ajándékaként kitűzőket is kaptak, amiket a meggyilkolt tisztek kabátgombjairól mintáztak –, majd elhelyezték a kereszt tövében az emlékezés koszorúit. Közös mécsesgyújtással zárult a megemlékezés.

Forrás: Délmagyar.hu / Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria