A magyar válogatottal találkozhattak a Máltai SE gyermek focistái

Hazai – 2016. június 9., csütörtök | 21:03

A május 20-i Magyarország–Elefántcsontpart Eb felkészülési mérkőzésen a MOL jóvoltából a Máltai Szeretetszolgálat által felkarolt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kísérhették be a magyar válogatottat a Groupama Arénába. A fiúkról és a bevonulásról film is készült.


A 3 perces film bemutatja a monori cigánytelepet, a Máltai Szeretetszolgálat futballprogramját és azt, mit éreztek a fiúk, hogy igazi focistákkal találkozhattak. A tizenegy gyermek focista 7 és 11 év közötti, a Máltai Szeretetszolgálat csapatában, a Máltai SE-ben játszanak. Legtöbbjük a monori cigánytelepen él, néhányan pedig Tatabányán.

A film a MOL „A szurkoló benned van” kampányán belül készült, miután a vállalat elkötelezett támogatója a hazai sportnak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak is. A filmmel a MOL célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a Máltai Szeretetszolgálat munkájára, és megmutassa, a sportnak milyen kiemelt szerepe van nemcsak a közösség építésben, hanem a hátrányos helyzetű gyerekek beilleszkedésében is. A film rendező-operatőre az Isteni műszak operatőre, Reich Dániel volt.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat leszakadó közösségekben végzett missziójának fontos eszköze a sport. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesületénél a sikert nem a gólok és a pontok jelentik, hanem a hátrányos helyzetű gyerekek beilleszkedése. A sport célt és sikerélményt ad a kallódó gyerekeknek, amit korábban sem az iskolában, sem a családban nem kaptak meg, és közösséget formál a fiatalokból, leköti fölös energiákat, és megtanítja, hogy a sikerért kemény munkát kell végezni.

A Máltai Szeretetszolgálat sport tevékenységének a Máltai SE ad szervezett kereteket, az első máltai csapat a monori cigánytelepen szerveződött. A telepen élő srácok tíz éve egy bokros terület mögött, a szántóföldön kezdtek focizni, ahol két-két karót szúrtak le kapunak. 2011-ben a Máltai Tanodába került szociális munkásként Maka István, vagy ahogyan az ottaniak ismerik, Csoki. Az egykori profi labdarúgó kezdte el az edzéseket a gyerekekkel.


A Máltai SE focicsapatai ma már több településen is megtalálható, az egyesület szakmai vezetője Tóth Keve. A MOL több mint tíz éve támogatja a Máltai Szeretetszolgálatot.

Forrás, fotó: Kreativ.hu

Videó: MOL Magyarország/Greenroom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria