A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat közleménye a koronavírus terjedése kapcsán

Hazai – 2020. március 11., szerda | 17:07

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó, valamint a fogyatékossággal élőket ellátó intézményében az új koronavírus miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tilalom március 8-tól visszavonásig érvényes.

A határozat indoklásában azt írják: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni.

Ennek megfelelően a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő valamennyi idősek otthonában, így Gacsályon, Máriapócson és Hajdúszoboszlón az alábbi intézkedéseket rendelték el:
– az intézmények bejáratait bezárták, és tájékoztató táblát helyeztek ki a látogatási tilalomra vonatkozóan;
– tájékoztatják az érintett lakókat és a hozzátartozókat a látogatási tilalomról, annak jelentőségéről;
– a munkatársak a halasztható egészségügyi vizsgálatok későbbi időpontra történő ütemezését kérték;
– az ott lakókat arra kérik, hogy ne menjenek ki az intézményből;
– az ellátás igénybevétele iránt érdeklődőket arra kérik, hogy ne személyesen informálódjanak, hanem az intézmények központi telefonszámán vagy e-mailben.

Mindezeket meghaladóan, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat valamennyi szociális és egészségügyi intézményében, így Szakolyban, Fehérgyarmaton, Debrecenben a Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központban és a Karitatív Irodában:
– fokozottabban végzik a fertőtlenítő takarítást;
– a helyes kézmosási és kézfertőtlenítési gyakorlat elsajátítása érdekében folyamatosan nyújtanak tájékoztatást és belső képzést, továbbá biztosítják a védőeszközöket;
– fokozottan figyelnek a gyakori szellőztetésre, a zsúfoltság elkerülésére.

Emellett a közeljövőben tervezett közösségi programokat lemondták, illetve későbbre halasztották. Kérik továbbá valamennyi intézmény munkavállalóját, hogy halasszák el külföldi utazásukat – egyrészt saját maguk és családjaik, másrészt az ellátás biztonsága érdekében.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat az idősek védelmében a látogatási tilalommal kapcsolatos intézkedések tiszteletben tartását kéri!

Köszönjük együttműködésüket!

Nyíregyháza, 2020. 03. 10.

Forrás és fotó: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria