A Szombathelyi Egyházmegye is csatlakozott a katolikus szociális és gyermekvédelmi fórumhoz

Hazai – 2024. július 10., szerda | 17:07

A Szombathelyi Egyházmegye is csatlakozott a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumához. Az erről szóló megállapodást július 9-én írták alá Szombathelyen, a püspöki palotában.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a fórum elnöke a szerveződéssel kapcsolatban elmondta, hogy az tulajdonképpen az Egyház szociális módszertani intézménye. Régóta megfogalmazódott igény, hogy a katolikus egyházi fenntartásban működő szociális és gyermekvédelmi intézményeket hálózatba szervezzék, szorosabb szakmai kapcsolatok alakuljanak ki, ami végső soron az ellátottak érdekét szolgálja.

Székely János szombathelyi megyéspüspök kiemelte: a keresztény lelkiségből fakadt, hogy a keresztények mindig tettek az idősekért, gyermekekért, rászorulókért. Ennek oka, hogy a keresztény hit lényege az Isten és a felebarátaink iránti szeretet.

Mi, emberek arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni – a keresztények igyekeztek eszerint is élni. Így például a keresztényüldözések idején a 3. század közepe táján csak Rómában mintegy 1500 szegénynek adtak enni. A világon az első kórházat keresztények alapították Kis-Ázsiában, Nagy Szent Vazul püspök kezdeményezésére. Később szegénygondozó vagy kórházi betegápoló rendek alakultak.

Az Egyház, a kereszténység hozzá tud adni a szakmai ellátáshoz valami pluszt, ami nagyon fontos: ez a lelkiség. Például egy idős számára a reményt, hogy a halál nem végállomás egy ember életében.

Az Egyház hitelességéhez sokat hozzátesz, ha a szociális és gyermekvédelmi területen is aktívak vagyunk – mutatott rá a főpásztor. Érezzük, hogy nagy ajándék, lehetőség a szociális területen való szolgálatunk, de felelősség és kihívás is. Ezért fontos, hogy szakmai tanácsokat, példákat begyűjtsünk, és ezek alapján fejlesszük intézményeinket – indokolta az együttműködéshez való csatlakozást.

Marx Gyuláné, az egyházmegyei idősotthonok referense reményét fejezte ki, hogy a fórum jóvoltából élettel telnek meg az intézmények és szervezetek közötti kapcsolatok nemcsak az egyházmegyén belül, de országosan is. Ez szakmai előmenetelt és az ellátás minőségének emelkedését fogja eredményezni.

A nap során Székely János megyéspüspök társaságában a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai látogatást tettek a szombathelyi Ezüsthíd Integrált Szociális Intézményben.

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség 2024 áprilisában hozták létre a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát. Az ünnepélyes aláírás során mindhárom intézményvezető kifejtette, hogy a fórum elsődleges célja az együttműködés, a közös gondolkodás és a közös érdekvédelmi rendszer kialakítása.

A Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fóruma mint országos szakmai érték- és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Ennek része az új szakmai módszerek és szolgáltatási formák folyamatos megismertetése a katolikus szociális és gyermekjóléti alapellátási, gyermekvédelmi szakellátási szolgáltatókkal, intézményekkel. Közös szakmai kiadványok indítása, valamint rendszeres időközönként konferenciák szervezése is a tervek között szerepel. Kiemelt cél a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

A fórum tagjai kiemelten fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, továbbá vállalják az egészségügy és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását. Ehhez a fórumhoz csatlakozott most a Szombathelyi Egyházmegye.

A Szombathelyi Egyházmegye közel 700 rászorulónak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten, valamint több mint 800 embernek ad munkát.

A Szombathelyi Egyházmegyéhez kapcsolódó intézmények száma jelenleg 96, ezek nagyrészt oktatási, illetve szociális intézmények, utóbbiak nappali ellátást, valamint szociális alap- és szakellátást biztosítanak.

Iskoláik, óvodáik 17 településen, 27 telephelyen végzik feladataikat, emellett egy működő és egy készülőben lévő tanoda, egy épülő bölcsőde foglalkozik a gyerekekkel és a fiatalokkal. Négy idősotthont tart fenn az egyházmegye, fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek részére támogatott lakhatást biztosít, és a karitász működtetésében 680 pszichiátriai betegnek, szenvedélybetegnek és megváltozott munkaképességű személynek nyújt alapszolgáltatást nappali ellátás és közösségi szolgálatok révén.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria