A zsidómentő Klinda Pál katolikus papnak állítottak emléktáblát Budapesten

Hazai – 2021. szeptember 17., péntek | 18:33

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közösségi oldalán számolt be a szeptember 14-i eseményről, amelyen részt vett többek között Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, valamint a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatója, Rubovszky Rita.

„A Schindler listája című filmre emlékeztető módon mentett meg mintegy száz zsidó asszonyt a vészkorszak idején Klinda Pál katolikus pap” – fogalmazott Fabiny Tamás Facebook-oldalán.

Az egykori Boldog Katalin Nagyleányotthonban, amely Klinda Pál közbenjárására az Angelo Rotta vezette nunciatúra oltalma alá került, ma a Lauder Javne óvodája működik – ennek falán helyezték el Klinda Pál emléktábláját. 

„Klinda Pál a Ranolder Intézeten belül 1937-ben hozta létre a Klára Római Katolikus Ipari Leányközépiskolát, amelynek igazgatója ő maga lett – írja róla Beke Margit egyháztörténész. – A Honvédelmi Minisztérium megbízásából az intézet 1938 szeptemberétől a honvédség ruhaellátására rendezkedett be. 1939. január 1-jétől Klinda Pál létrehozta a jogilag önálló szervezetű Textilszabászati és Feldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaságot a Szentkirályi u. 22–24. sz. alatt, amely az ország legnagyobb keresztény ruhaüzeme lett. A végzett növendékeknek hozta létre Klinda Pál a Boldog Katalin Nagyleányotthont, amely 1941 októberében nyílt meg a XII. kerületi Budakeszi út 46. sz. alatti álomszép kertes villában. Ezt a Csodásérmű Szűzanya és tiszteletének terjesztője, Labouré Katalin irgalmas nővér pártfogásába ajánlották.”

ITT olvashatják Beke Margit kutatásának eredményeit, a részben felemelő, részben szomorú véget érő történet részleteit.

Ugyanitt emlékfa őrzi Sztehlo Gábor evangélikus lelkész nevét is, hiszen ő is ebben az épületegyüttesben rejtegetett zsidó gyerekeket – emelte ki Facebook-bejegyzésében Fabiny Tamás.

A megemlékezésen tanúságot tett Horányi Gábor, a Lauder Javne Közösségi Iskola, illetve Rubovszky Rita, a Patrona Hungarie Katolikus Iskolaközpont igazgatója, valamint a két intézmény diákjai; emlékező beszédet mondott Fabiny Tamás. Az említetteken túl jelen volt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke és Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója.

Forrás: Fabiny Tamás Facebook-oldala; Hegyvidék; Magyar Sion (2015/1)

Fotó: Fabiny Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria