Afrikai gyerekek nevelését támogatja a helyi katolikus egyházzal közösen a magyar kormány

Hazai – 2019. december 2., hétfő | 9:47

Hátrányos helyzetű afrikai gyerekek nevelését támogatja a kormány afrikai katolikus püspöki konferenciákkal közösen – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, Azbej Tristan a keresztényüldözésről szóló háromnapos nemzetközi konferenciát lezáró beszédében november 28-án, Budapesten.

Azbej Tristan ismertette: az afrikai országok püspöki konferenciáival közös programban halmozottan hátrányos helyzetű afrikai gyermekek ezreihez, később tízezreihez juttatnak el tankönyveket.

Hozzátette, a kormány újabb harminc, a közel-keleti konfliktusokban lerombolt, illetve megsérült templom újjáépítését is támogatja, valamint a Szentföldi Ferences Kusztódia által fenntartott, „a kereszténység szentföldi jelenlétét erősítő, múltját és kultúráját bemutató” Terra Sancta Múzeum bővítését is segíti.

Az államtitkár a november 26. és 28. között, második alkalommal megrendezett keresztényüldözésről szóló konferenciát értékelve úgy fogalmazott: „felemelő és reménykeltő érzés” volt látni, hogy különböző helyzetű és hátterű emberek ültek egy asztalhoz, hogy közösen gondolkodjanak azon, hogyan segíthetnének az üldözött keresztényeknek. Hangsúlyozta, számíthatnak Magyarországra, hogy a továbbiakban motorja, ha kell, kovásza lesz a közös cselekvésnek. „Magyarország továbbra is vállalja zászlóvivő küldetését, erre szolgál a Hungary Helps Program, a segítő Magyarország programja – fogalmazott az államtitkár. – Ez bátorságot követel mindannyiunktól, akik szövetségesek vagyunk, de meggyőződésem, hogy éppen a bátorságra van szükség ott, ahol egyébként a félelem honol és tartja zsarnokságban az embereket.”

Azbej Tristan arra hívott minden kormányzati és nem kormányzati szereplőt, hogy hozzanak létre szövetséget azért, hogy a világon szenvedő több mint 200 millió üldözött keresztény sorsa jobbra forduljon. A konferencia résztvevőin áll, hogy élnek-e a kapott lehetőséggel, és tettekre váltják-e az elmúlt három napon megfogalmazott gondolatokat – tette hozzá Azbej Tristan.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria