Ápoljuk a halványkék pöttyöt! – A teremtésvédelemről szólt a hitoktatók továbbképzése Debrecenben

Hazai – 2023. augusztus 31., csütörtök | 12:31

A teremtésvédelem sokrétű sürgető feladata adta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói kétnapos tanévnyitó képzésének témáját, amelyről Szabó Eszter vezetésével a Naphimnusz Egyesület önkéntesei tartottak előadásokat. Az augusztus 23–24-én Debrecenben, az Egyházmegyei Kateketikai Központban megtartott továbbképzés középpontjában Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája állt.

A kétnapos program során a hitoktatók megismerhették a teremtésvédelem fontosságát és azokat a lépéseket, amelyeket az egyének és közösségek megtehetnek bolygónk megóvása érdekében. A rendezvény erősítette elkötelezettségüket a környezetvédelem mellett, és felhívás volt arra, hogy tegyenek aktívan azért, hogy a Földet megőrizzék a következő generációk számára. Emlékeztette a résztvevőket arra, hogy mindannyian tehetünk valamit közös otthonunk védelmében, és hogy cselekedeteinkkel változást hozhatunk a világba.

Az eseményen számos előadó osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a teremtésvédelemről.

Halupka Gábor geológus arról beszélt, hogyan cselekedjünk egyénileg, lokálisan, országosan, illetve világszinten. Azaz „hogyan építsünk viharálló házat”, hogy megtartsuk és ápoljuk a „halványkék pöttyöt”, a Földet, amely az egyedüli otthonunk.

Nyíri Andrea, a Katolikus Pedagógiai Intézet teremtésvédelmi munkatársa szemléletfejlesztő játékokat mutatott be, amiket jó hangulatban ki is próbáltak a hitoktatók. Ezek a játékok segítenek a gyerekeknek, fiataloknak megérteni, megszeretni és megvédeni a természetet.

Jäger Eszter önreflektív műhelymunkája arra ösztönözte a résztvevőket, hogy gondolkodjanak el jelenlétükről a teremtett világban.

A teremtésvédelmi lelkiösvény végigjárása lehetőséget teremtett számukra, hogy a természet, a teremtett világ szemlélésében elmerülve beszélgessenek a Teremtővel.

A résztvevők megtekintették A levél – Üzenet Földünkért című filmet, majd kiscsoportos és plenáris beszélgetések során környezeti kérdésekről és azok globális hatásairól esett szó. Arról is gondolkodtak, hogy Ferenc pápa miért tartotta fontosnak, hogy elkészüljön ez a megrázó film, és hogy keresztényként milyen kötelességeink vannak a teremtett világgal szemben. Ezt a Ferenc pápa enciklikájából vett részlet világosan elénk tárja: „…a környezeti válság mély belső megtérésre hívó felszólítás. De azt is el kell ismernünk, hogy vannak olyan elkötelezett és imádságos keresztények, akik – a realizmus és pragmatizmus ürügyén – nemegyszer kinevetik a környezet miatti aggodalmakat. Mások passzívak, nem határozzák el magukat szokásaik megváltoztatására, és így inkoherenssé válnak. Ökológiai megtérésre van tehát szükségük, amely azt jelenti: engedik, hogy Jézussal való találkozásuk minden következménye megjelenjen az őket körülvevő világhoz fűződő kapcsolataikban.” (Laudato si’  217). Ezt erősítette Nobilis Márió atya előadása, amely a környezeti krízis és a cselekvő egyház kapcsolatáról szólt, arra ösztönözve az embereket, hogy vegyenek részt a teremtett világ védelmében.

Márta László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye teremtésvédelmi referense inspiráló előadást tartott a teremtésvédelmi cselekvésről, a „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan!” szlogen szellemében. Szó esett a biológiai élet védelméről, a gazdasági élet rendjéről, az emberi kapcsolatok rendjéről és a természeti törvényekről is.

A pedagógusok hallhattak gondolatokat a Föld természeti kincseinek fontosságáról és megőrzéséről, ezek rávilágítottak arra, hogy az embernek felelősséget kell vállalnia mindezért.

Gyakorlati praktikákat is kaptak arra nézve, hogy mit tudnak tenni személyesen és plébániai szinten is a környezetvédelem, klímavédelem kapcsán. Ezek a következők: önreflexió, plébániai infrastruktúra fejlesztése, szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás lehetősége, környezettudatos rendezvényszervezés.

Az együtt töltött napok zárásaként és csúcspontjaként a katekéták Veni Sancte szentmisén vettek részt a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A liturgiát az újonnan kinevezett hitoktatási referens, Németh István atya celebrálta.

Szerző: Kovácsné Török Tímea

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria