Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik – Befogadás Hangja Fesztivál Budapesten

Hazai – 2024. május 15., szerda | 15:27

Kerekesszékes tánccal, közös énekléssel és vásárral vette kezdetét a kétnapos Befogadás Hangja Fesztivál május 8-án Budapesten, a MOM Kulturális Központban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében. A fesztivál fővédnöke, Herczegh Anita nyitotta meg a rendezvényt, kiemelve, hogy a befogadás az ember legtermészetesebb állapota, amihez találkozásra és valódi jelenlétre van szükség.

A MOMKult kupolatermében zenei produkciókkal kezdődött el az első Befogadás Hangja Fesztivál, amelyen speciális szükségletű, testi vagy értelmi sérültséggel élő profi és amatőr művészek léptek fel. A fesztivál célja, hogy a művészeten keresztül megmutassa az épek és a sérültséggel élő emberek közötti egyenlőséget. Hiszen a zenében és más műfajokban kifejezett érzések mindenkiben ugyanazok, a művészet mindenki számára az önkifejezés eszköze, amely által mélyebben megismerhetővé válunk.

Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik. A művészet a szívhez szól, mert a művészetben nincs akadály

– ezt az üzenetet hangsúlyozta a fesztivál fővédnöke, Herczegh Anita is nyitóbeszédében.

„A művészet közösségében nincs jelentősége annak, hogy ki honnan jött, mit hordoz a puttonyában, milyen nehézségeket cipel.” A művészet sosem egyemberes, kell hozzá az előadó és a közönség. Az előadás pillanataiban nem az számít, amink nincs, hanem amire képesek vagyunk. Ilyenkor ember és ember között az akadályok elveszítik a jelentőségüket. A különbségek nem tűnnek el, de a játék felemel, kisimít, egyenlővé tesz – fogalmazott a rendezvény fővédnöke, hangsúlyozva:

A befogadás az ember legszebb, legtermészetesebb állapota. Nem kampány, nem jótékonysági akció vagy kötelezően elvárt, kikényszerített gesztus, hanem közös hang, a megtapasztalt öröm egymásban. Rácsodálkozás a sokféleségre.

Ezt nem lehet messziről kattintással vagy puszta adakozással megélni, csakis jelenléttel. Ezt tényleg érezni kell.”

Herczegh Anita arra hívta a jelenlévőket, hogy keressék az alkalmakat, amikor együtt lehetnek, együtt örülhetnek azokkal, akiket a világ különféle szavakkal illet. „Akiket hol speciális szükségletűnek, hol fogyatékkal élőnek, hol egyszerűen csak másnak neveznek. Az ilyen találkozásokra mindannyian egyformán rászorulunk, akik magunkat épnek és egészségesnek gondoljuk, talán még jobban, mint akik derűsen tudomásul veszik saját sebzettségeiket, hátrányaikat.”

A fővédnök az LGT Nem adom fel című slágerét idézve – „minden szál összeér” – azt kívánta a fesztiválozóknak, hogy a megszólaló hangokon keresztül az egyes ember érzése, gondolata szárnyalni tudjon, és a befogadásban összeérjen mindenki máséval.

A megnyitó után fellépett Agárdi Szilvia Szenes Iván-díjas énekesnő, a Nemadomfel Együttes, a Vakrepülés Színtársulat és a PMZ, a Pátyi Máltai Zenekar. A fellépőktől a közönség ráadást és a ráadás ráadását is kérte.

A rendezvény egy 2023-ban indított összefogás eredménye, hiszen több száz nagylelkű ember anyagi támogatásával valósulhatott meg, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományozz.hu oldalán keresztül segítettek abban, hogy összegyűljön a fesztivál megrendezéséhez szükséges anyagi háttér.

A fesztivál részeként a MOMKult előtti téren a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkózó Települések üzemeiben készült termékekből nyílt vásár, amely május 9-én délután várta az érdeklődőket. A vásárban az ivánci Gondviselés Házában fogyatékossággal élő emberek által készített textiltermékeket, a veszprémi hajléktalan emberek által gyártott szőnyegeket, a kecskeméti Homoki Varázskert szövetkezetben szintén fedél nélkül élő emberek által termelt növényekből főzött lekvárokat, a pátyi értelmi és testi sérültséggel élő fiatalok által formázott kerámiákat, valamint megváltozott munkaképességű emberek közreműködésével készült teákat, müzlit, liofilizált gyümölcsöket, továbbá a pécsi ReKreáció ékszereiből vásárolhattak és a FeteKert food truckjából kínált ételeket, italokat fogyaszthattak az érdeklődők.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria