Az Egyház nem ósdi, elavult dolog – Kitelepült a Hajdúdorogi Főegyházmegye a Campus Fesztiválra

Hazai – 2022. július 25., hétfő | 11:32

Preevangelizációs céllal települt ki Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiváljára a Hajdúdorogi Főegyházmegye. A Debreceni Görögkatolikus Parókián szolgáló Szaplonczay Márk atya ötlete volt, hogy az idén július 20. és 24. között Debrecenben rendezett Campus Fesztiválon a Görögkatolikus Egyház is bemutatkozzon.

Nem titok, hogy az ötlet alapját a Közös Pont nevű ökumenikus fesztiválmisszió adta, amely több mint húsz éve igyekszik ezeken a nyári programokon megszólítani azokat, akik teljesen vagy részben elutasítóak az Egyházzal szemben. A cél az, hogy a begyakorolt szövegek végighallgatása nélkül, kötetlenül, személyesen beszélgethessenek hitről, kereszténységről, az életről vagy bármi másról.

A történelmi egyházak összefogásával működő misszióban évek óta részt vesz Szaplonczay Márk atya és testvére, Máté atya is, így az eddig megszerzett tapasztalataik alapján gyűjtöttek maguk köré egy kis csapatot az idei Campus Fesztiválra.

„Nem a hittérítés a cél – nyomatékosítja Máté atya. – Jézus tanítását egy ilyen közegben nem érdemes elkezdeni az embereknek mondani. Teljesen másként kell egy-egy beszélgetést megragadni, ami aztán szólhat az evangéliumról is, de ha a kérdező arra szeretne választ kapni, hogy miért vannak pedofil papok az Egyházban, akkor az elől sem térhetünk ki.”

Máté atya szerint a média túl sok negatív dologról számol be, ami az Egyházat illeti, pozitívumról pedig szinte semmit, így a felnagyított, kiemelt történetek miatt alakul ki sokakban az ellenérzés, amit el kell kezdeni megfordítani.

A beszélgetések során a nehézséget az jelenti, hogy sokszor kell ugyanazt elmondani, mert a mai fiatalok fejében nincs letisztázva, hogy mit kell tudni a vallásról, a különböző felekezetektől. Itt, Debrecenben például fontos lenne azt is tisztázni, hogy mi a különbség az ortodox és a görögkatolikus között, hiszen mindkét felekezet aktív a városban. Erre is jó alkalom lehet a fesztivál – emeli ki Máté atya.

„Nem ósdi, elavult dolog az Egyház, és ezt jó lenne azoknak is megérteniük, akik alapvetően így gondolkodnak erről, de egyébként meg egyházi esküvőt szeretnének maguknak…” – szögezte le Szaplonczay Máté. Hozzátette, minél több mindenkit kell rávezetni arra, hogy az Egyház ember-, de még inkább istenközeli, és ennél kevés jobb dolog van a világon.

Persze, nem egyszerű folyamat ez, a Hajdúdorogi Főegyházmegye sátrába is akkor térnek be, ha megszólítják őket. De aki nyitott, az végül mindig jó hangulatban távozik tőlük.

Ezt igyekeznek ajándékokkal is segíteni, vagy éppen a Szent Bazil-os fodrásztanulók munkáival mosolyt csalni a gyerekek, hölgyek arcára. A diákok ugyanis a fesztivál ideje alatt szebbnél szebb frizurákat készítenek bárkinek, aki kéri.

„Megmutatjuk, hogy jelen vagyunk, és leginkább próbáljuk megtalálni azokat, akik habár görögkatolikusok, de egyelőre nem tartoznak közösségünkhöz.

A népszámlálás évében ez különösen is fontos feladat” – hangsúlyozta Máté atya.

Szöveg: H. Varga Eszter/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria